Lejaky a záplavy v Nemecku majú najmenej štyri obete

Prívalové lejaky a záplavy si v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko na juhu Nemecka v noci na pondelok vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych. Traja ľudia sa utopili, štvrtou obeťou je trinásťročné dievča, ktoré sa pred dažďom schovalo pod mostom, kde ju zachytil vlak. Uviedla to agentúra DPA.

30.05.2016 07:10 , aktualizované: 12:24
nemecko, búrka, záplavy Foto: ,
Lejaky a záplavy postihli aj mesto Braunsbach na juhozápade Nemecka.
debata

Nemecká meteorologická služba (DWD) očakáva počas dňa ďalšie búrky. Na rieke Neckar pre povodňovú situáciu na prítokoch zrušili lodnú dopravu.

Medzi obeťami záplav je jeden hasič, ktorý zahynul pri záchrannej operácii v meste Schwäbisch Gmünd východne od Stuttgartu, a tiež človek, ktorý mal byť zachránený. Ďalšie mŕtvy je hlásený z Weissbachu, jeho telo našli v zaplavenej podzemnej garáži.

Najprudšie lejaky podľa DWD možno očakávať v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko na západe Nemecka, kde môže miestami napršať až 40 litrov na meter štvorcový. Meteorológovia tiež predpovedajú silný nárazový vietor a krupobitie.

Odstraňovanie bahna v meste Schwäbisch Gmünd... Foto: Reuters, MICHAELA REHLE
nemecko, záplavy Odstraňovanie bahna v meste Schwäbisch Gmünd východne od Stuttgartu.

Lodnú dopravu na rieke Neckar prerušili, pretože situácia na jej prítokoch nie je pre povodňový stav bezpečná. Obzvlášť kritická je aj na riekach Kocher, Enz a Jagst, ktorými v niektorých úsekoch preteká až šesťkrát viac vody ako pri bežnom stave. Situácia na rieke Neckar je podobne ako na Rýne v normále, väčšie prítoky vody regulujú vodohospodári pomocou hatí.

Mimoriadne silná búrka postihla obce Braunsbach na severe Bádenska-Württemberska. Rozvodnená rieka sa tam vyliala z brehov a úplne zničila jeden dom, niekoľko ďalších vážne poškodila. S evakuáciou obyvateľov pomáhalo asi 150 hasičov a záchranárov.

Voda po prívalových lejakoch zatopila časť továrne Audi v Neckarsulme. Hovorkyňa automobilky uviedla, že výroba úplne zastavili a že asi 2 700 zamestnancov nenastúpilo na rannú zmenu. Na odčerpávanie vody nasadili pumpy. Továreň, ktorá tam zamestnáva asi 16-tisíc ľudí, leží priamo pri jednom z kanálov rieky Neckar neďaleko sútoku s riekou Sulm.

Búrky napáchali veľké škody aj v Bavorsku či Porýní-Falcku. Pri porýnskom meste Kestert voda a zosuvy pôdy krátko zablokovali na pobrežnej ceste niekoľko vodičov, nikto však neutrpel zranenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #záplavy #lejak