Šéf EK sa v júni chystá na ekonomické fórum do Ruska

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa v júni chystá navštíviť ekonomické fórum v Petrohrade. Podľa hovorkyne komisie chce pri tejto príležitosti oboznámiť ruské vedenie aj širšie publikum s pohľadom Európskej únie na súčasný stav vzájomných vzťahov medzi EÚ a Ruskou federáciou.

30.05.2016 10:26
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (24)

Junckera pozvali a svoju účasť na 16. júna plánuje, oznámila hovorkyňa komisie Mina Andreevová. Pripomenula, že komisia „samozrejme plne zdieľa“ základné princípy európskeho prístupu k Rusku, ktoré nedávno znovu potvrdili aj ministri zahraničia členských krajín EÚ.

Juncker tak veľmi pravdepodobne zamieri do Ruska v čase, keď sa pred júnovým summitom EÚ v únii opäť začína riešiť otázka ďalšieho pokračovania protiruských sankcií.

Šéf únijných summitov Donald Tusk dal minulý týždeň na rokovaniach skupiny veľkých svetových ekonomík G7 v Japonsku jasne najavo, že ďalej platí úzka spojitosť medzi trvaním sankcií a plným presadením vlaňajších mierových dohôd z Minska. Bez predĺženia by sa európske sankcie skončili v polovici roka.

Niektoré krajiny dvadsaťosmičky, verejne najmä Maďarsko alebo Taliansko, zdôrazňujú, že debata o predĺžení sankcií nesmie byť len technická a že rozhodnutie by malo padnúť skutočne na najvyššej úrovni, teda priamo na summite EÚ.

Juncker pre plánovanú cestu do Petrohradu čelí kritike, podľa serveru Politico majú výhrady aj niektorí jeho blízki spolupracovníci. Prípadná Junckerova návšteva by bola prvou cestou šéfa únijnej inštitúcie do Ruska od roku 2014, keď sa vzťahy bloku a Moskvy citeľne zhoršili v dôsledku ukrajinskej krízy a ruskej anexie Krymu. Na európske sankcie Rusko reagovalo vlastnou sériou hospodárskych protiopatrení.

Už vlani v novembri Juncker v liste ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi signalizoval možnosť zlepšenia obchodných vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom v prípade, že bude dodržiavané prímerie na Ukrajine.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Jean-Claud Juncker