Televízia Prima prikázala redaktorom, aby utečencov prezentovali ako hrozbu

Vedenie českej televízie Prima na porade s redakciou prišlo 7. septembra 2015 s inštrukciami o tom, ako sa má televízia vo svojom spravodajstve stavať k utečeneckej kríze. Tému utečencov majú spracovať ako hrozbu, problém a krízu.

31.05.2016 13:42
debata (43)

Informáciu zverejnil publicistický server Hlidacipes.org spolu s celým prepisom nahrávky, v ktorej vedenie jasne zadefinovalo podobu reportáží o utečencoch.

„Sme tu všetci zamestnaní, máme zamestnávateľa, ktorý má nejaký postoj. Ak ho akceptujem ja, akceptuje ho vedúci vydania, tak vy jednoducho počúvnete príkaz vedúceho vydania,“ povedala na porade 7. septembra 2015 šéfredaktorka spravodajstva FTV Prima Jitka Obzinová.

„Ak to tak nie je, tak vlastne neakceptujete fakt, že ste tu zamestnaní, a potom nemá cenu, aby ste tu boli zamestnaní,“ dodáva. Server zverejnil aj prepis nahrávky z inkriminovanej porady.

Server nahrávku získal pod podmienkou anonymity zdroja. „Autenticita nahrávky je však nespochybniteľná. Nezávisle od seba priebeh porady potvrdilo niekoľko jej účastníkov,“ píše portál.

Prima označila článok HlídacíPes.org za špekuláciu. „Špekulácie nikdy nekomentujeme a nebudeme ani v tomto prípade.“

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #utečenci #spravodajstvo