Kalifornský guvernér tvrdí, že Trump je hrozba pre svetový mier

Populárny kalifornský guvernér Jerry Brown vyjadril podporu Hillary Clintonovej v boji o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany. Podľa Browna len Clintonová môže zabrániť tomu, aby sa do Bieleho domu dostal republikánsky uchádzač Donald Trump, informovala agentúra Reuters.

31.05.2016 21:18
Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
debata (74)

„Rozhodol som sa hlasovať za Hillary Clintonovú, pretože som presvedčený, že je to jediná cesta, ako zvíťaziť v prezidentských voľbách a zastaviť nebezpečnú kandidatúru Donalda Trumpa,“ napísal Brown v liste kalifornským demokratom a nezávislým, ktorý zverejnil na internete.

Guvernér najľudnatejšieho štátu USA vyjadril svoj rešpekt ku Clintonovej demokratickému súperovi Berniemu Sandersovi. Konštatoval však, že Sanders zaostáva za Clintonovou o zhruba tri milióny hlasov a o stovky delegátov na stranícky nominačný zjazd. Manželke exprezidenta Billa Clintona chýba už len 73 delegátov, aby si zaistila nomináciu svojej strany pre novembrové prezidentské voľby.

„Inými slovami – Clintonovej vedenie je neprekonateľné a demokrati miliónmi svojich hlasov ukázali, že ju chcú za kandidátku,“ povedal Brown.

Demokrati musia už podľa neho ukončiť vnútorné boje a sústrediť sa na zápas proti Trumpovi, ktorý – ako uviedol – predstavuje hrozbu pre prisťahovalcov, pre životné prostredie i pre svetový mier.

Siedmeho júna sa budú konať prezidentské primárky v šiestich amerických štátoch vrátane Kalifornie, kde budú vyberať svojho kandidáta zároveň demokrati i republikáni. O najväčší počet delegátov – 475 – budú demokrati súperiť práve v Kalifornii.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby