Dalajláma: Utečenci by sa časom mali vrátiť domov, Nemecko nemôže byť arabské

Ľudia, ktorým sa darí lepšie, majú zodpovednosť pomáhať utečencom. Zároveň je však utečencov v Európe príliš veľa, a tak je to v praxi ťažké, povedal tibetský duchovný vodca dalajláma v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Z Nemecka, kam vlani prišlo asi 1,1 milióna migrantov, sa podľa neho nemôže stať arabská krajina.

01.06.2016 12:38
Dalajláma Foto: ,
Tibetský duchovný vodca dalajláma
debata (69)

„Nemecko je Nemecko,“ poznamenal dalajláma. O utečencov by podľa neho mali európske krajiny starať len dočasne. Cieľom by mal byť ich návrat do krajín pôvodu, aby sa tu mohli podieľať na ich obnove.

Tibetský duchovný vodca v rozhovore zároveň vyjadril presvedčenie, že moslimovia, ktorí sa vo vlastných krajinách navzájom vraždia, nepredstavujú islam ako taký. „Láska je hlavným posolstvom všetkých náboženstiev, vrátane islamu. Zlých ľudí nájdeme aj medzi budhistami, kresťanmi, židmi alebo hinduistami,“ uviedol tiež s tým, že na základe činov malej menšiny nie je možné hodnotiť celú skupinu.

Dalajláma v roku 1959 utiekol z Čínskej ľudovej republiky pred represáliami komunistickej vlády do Indie a je vlastne tiež utečencom. Nasledovali ho tisíce prívržencov. V Dharmsale, kde je aj sídlo tibetskej exilovej vlády, žije dodnes. Dalajláma je uznávanou medzinárodnu autoritou v oblasti ľudských práv, v roku 1989 ho poctili udelením Nobelovej ceny za mier.

Dalajláma v rozhovore, ktorý poskytol spravodajcovi nemeckého denníka pramo vo svojom exilovom sídle, tiež vysvetlil, ako sa k tibetským exeulantom správa indická vláda. "Dáva nám (indická vláda, poz. red.) potvrdenie o registrácii, ktoré nás oprávňuje žiť v Indii. Kto by chcel vycestovať, požiada o identifikačný preukaz. Ten slúži ako cestovný dokument, ktorý potvrdzuje, že dotyčný je tibetský utečenec, ktorý žije v Indii. "Obvykle to nie je žiadny problém, iba niektoré krajiny tento preukaz neuznávajú a neposkytujú nám vstupné vízum, " povedal dalajláma.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #dalajláma #migranti #utečenecká kríza