V irackom meste Fallúdža zrejme uviazlo až 20-tisíc detí

Detský fond OSN (UNICEF) sa obáva o bezpečnosť asi 20-tisíc detí, ktoré uviazli v meste Fallúdža. To sa iracké jednotky snažia dostať z rúk ozbrojencov z hnutia Islamský štát (IS). V tejto súvislosti UNICEF vyzval vojakov a islamistov, aby na tieto deti brali počas bojov ohľady a snažili sa ich ušetriť, informovala agentúra AP.

01.06.2016 17:56
Irak, Fallúdža Foto: ,
Z Fallúdže sa zatiaľ podarilo utiecť len veľmi malému počtu rodín. Tí, ktorým sa to podarilo, hovorili o prípadoch, keď ľudia v meste umierajú od hladu.
debata (6)

Fallúdža leží asi 50 kilometrov západne od Bagdadu. Prvá fáza vládnej ofenzívy, ktorú zo vzduchu podporujú lietadlá koalície pod vedením Spojených štátov, sa začala minulý pondelok. Tento týždeň v pondelok potom irackej jednotky oznámili, že vstúpili do mesta. Jeden zo šiitských vojenských veliteľov už minulý piatok povedal, že záverečnú bitku o mesto čaká počas niekoľkých dní.

OSN aj mnohé organizácie na ochranu ľudských práv vyjadrili obavy zhruba o 50-tisíc civilistov, ktorí sa vo Fallúdži nachádzajú a radikáli im pod hrozbou smrti bránia mesto opustiť. Z Fallúdže sa zatiaľ podarilo utiecť len veľmi malému počtu rodín. Tí, ktorým sa to podarilo, hovorili o prípadoch, keď ľudia v meste umierajú od hladu.

„Životy a budúcnosť detí, ktoré násilne naverbovali do bojov, sú ohrozené. Nútia ich nosiť a používať zbrane a bojovať vo vojne dospelých,“ uviedol UNICEF vo svojom vyhlásení. Vyzval preto obe strany konfliktu, aby „chránili deti vnútri mesta a zaistili bezpečný odchod tým, ktorí si želajú mesto opustiť“. Fallúdža je v rukách islamistov už od januára 2014.

Iracké špeciálne jednotky medzitým pokračujú v dobývaní mesta z juhu, uviedol Hajdar Ubajdí z protiteroris­tických jednotiek. Strety sú podľa neho „neľútostné“ a irackí vojaci musia čeliť tvrdému odporu zo strany islamistov. Očakáva sa, že boj o Fallúdžu bude zdĺhavý, pretože bojovníci IS mali dva roky na to, aby si v meste vybudovali svoje pozície a „zabetónovali sa tam“, uviedla AP. Radikáli tiež po meste rozmiestnili množstvo doma vyrobených výbušnín.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Irak #Unicef #Fallúdža #IS