Seina v Paríži stúpa, zatvorili Louvre aj časť metra

Parížske múzeum Louvre zostane v piatok zatvorené, aby mohli premiestniť umelecké diela, ktoré ohrozuje voda. V krajine pre záplavy evakuovali už 5 500 ľudí. Predpovede hovoria o lejakoch aj v ďalších dňoch, rieka by mala vo francúzskej metropole kulminovať cez víkend.

02.06.2016 10:21 , aktualizované: 19:30
Francúzsko, záplavy Foto: ,
Francúzski hasiči evakuujú obyvateľov zaplavenej oblasti v Nemours.
debata

Prudké lejaky spôsobili v posledných dňoch záplavy v mnohých častiach severného Francúzska a rieka Seina, ktorá tečie cez centrum Paríža okolo Louvru, sa začiatkom tohto týždňa vyliala z brehov. Parížska polícia medzitým zvýšila varovanie pred povodňami na „oranžový“ stupeň a platí pre oblasti metropoly v blízkosti Seiny. Stupeň varovania je druhý najvyšší a znamená, že povodne môžu mať „závažný vplyv“ na budovy a ľudí.

Francúzsky prezident Francois Hollande oznámil, že stav „prírodnej katastrofy“ oficiálne vyhlásia na budúci týždeň na zasadnutí kabinetu a bude sa týkať oblastí najviac postihnutých povodňami. Tie zasiahli Paríž aj severné a stredné regióny Francúzska.

Vyhlásenie stavu prírodnej pohromy umožní obyvateľom rýchlejšie získať finančnú pomoc od svojich poisťovní.

Hollande na stretnutí so starostami zhromaždenými v Paríži dodal, že vznikne aj osobitný fond na pomoc dedinám a malým mestám, ktoré zaznamenajú škody spôsobené záplavami.

Rieka Seina by mala vo francúzskej metropole... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
paríž, povodne, záplavy Rieka Seina by mala vo francúzskej metropole kulminovať cez víkend na 5,1 až 5,7 metra.

Záplavy vyhnali z domov tisíce ľudí

Povodne si podľa všetkého tiež už vyžiadali jednu ľudskú obeť. Vyše 10 000 domácností je bez elektriny. Paríž je v pohotovosti kvôli stúpajúcej Seine.

Vzhľadom k tomu, že predpovede hovoria o lejakoch aj vo štvrtok a v ďalších dňoch, rieka by mala vo francúzskej metropole kulminovať cez víkend na 5,1 až 5,7 metra.

V meste Nemours v departemente Seine-et-Marne východne od Paríža pomáhalo v noci na štvrtok 500 hasičov v preventívnej evakuácii asi 200 obyvateľov domov v bezprostrednej blízkosti rieky potom, čo voda zaplavila ulice a vytopila pivnice.

Náhly príval vody si zrejme vyžiadal smrť 86-ročnej ženy v jej obydlia – požiarnici našli jej telo plávajúce na hladine. Úrady sa nezhodujú zatiaľ v tom, či sa utopila alebo či bola mŕtva už predtým.

„Je to už 60 rokov, čo tu žijem, ale toto som nikdy nezažila,“ komentovala podľa agentúry AFP situáciu v Nemours ohromená zamestnankyňa miestnej samoobsluhy Sylvette Gounaudová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #záplavy #evakuácia