Záplavy v Bavorsku majú piatu obeť

Počet obetí stredajších záplav v Bavorsku stúpol na päť. Telo piatej obete sa podľa agentúry DPA našlo v obci Simbach am Inn, ktorú veľká voda zasiahla najviac. Niekoľko osôb je nezvestných. Približne 9 000 domácností zostalo bez elektriny, ďalší ľudia boli nútení pre množstvo vody prenocovať mimo svoje domovy, obmedzená je železničná doprava. Meteorológovia očakávajú najmä na západe Nemecka ďalšie výdatné zrážky.

02.06.2016 10:26 , aktualizované: 13:30
záplavy, Nemecko Foto: ,
Zaplavené autá v nemeckom meste Simbach.
debata (4)

Telá troch žien z jednej rodiny našli záchranári už v stredu večer v zatopenom dome v obci Simbach am Inn. Štvrtou obeťou je 75-ročný muž. Ďalšou obeťou je žena, ktorej telo záchranári našli v stredu večer v potoku v obci Julbach. Podľa úradov je nezvestných niekoľko ďalších ľudí. Po dvoch pátrajú potápači aj v Simbach am Inn.

Pre záplavy zasahovali v postihnutej oblasti na juhovýchode Bavorska po celú noc záchranári, nezriedka aj s nasadením vrtuľníkov. V obci Triftern, ktorá leží asi 40 kilometrov juhozápadne od Passau, muselo noc v škole prečkať 16 detí s dvoma učiteľmi, ktorým už sa nepodarilo dostať domov.

Záplavy za sebou na mnohých miestach zanechali spúšť – stovky zničených alebo poškodených domov a obchodov, odplavené autá, polámané stromy a ulice zaliate bahnom. Škody, ktoré niektorým pripomínajú vojnu, sa len v mestečku Simbach odhadujú na desiatky miliónov eur. Na mnohých miestach už ľudia s pomocou hasičov začali odpratávať neporiadok a pumpovať vodu z pivníc.

Bavorská vláda, podľa ktorej bude odstránenie škôd na niektorých miestach trvať aj mesiace, už obyvateľom postihnutým záplavami prisľúbila pomoc. Tá v prvej fáze dosiahne príspevok 1 500 eur.

Dažďové zrážky boli skutočne mimoriadne a dokazuje to aj skutočnosť, že v okolí obce Pfarrkirchen, ktorá susedí s Triftern, spadlo v stredu počas len niekoľkých hodín 32 litrov zrážok na meter štvorcový. V noci postupne vysoké hladiny riek trochu opadli.

Voda však trápi aj ďalšie časti Nemecka. Dnes podľa agentúry DPA vyhlásili úrady stav nebezpečenstva v okrese Wesel v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde je ohrozená stabilita jednej hrádze. Tú sa pomocníci snaží upevniť vrecami s pieskom.

Zaplavená trať na nemeckej strane hranice s Českom v noci na dnes obmedzila aj prevádzku vlakov medzi Dečínom a Bad Schandau. Problémy sa začali po 21:30, meškanie mali nočné medzinárodné rýchliky. Dnes ráno pred pol siedmou prevádzku obnovili.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Bavorsko #dažde #nezvestná osoba #zráky