V Nemecku zatkli podozrivých z prípravy teroristického útoku

Nemecká spolková prokuratúra nechala zatknúť troch Sýrčanov, ktorí mali z poverenia skupiny Islamský štát (IS) spáchať teroristický útok na území Nemecka. Štvrtý podozrivý sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe vo Francúzsku, informovala prokuratúra so sídlom v Karlsruhe prostredníctvom vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA.

02.06.2016 17:13
debata (12)

Miestom zamýšľaného útoku mal byť Düsseldorf, presnejšie jeho centrálna časť Altstadt (Staré mesto). Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by teroristická bunka „konkrétne“ začala s realizáciou svojho zámeru. Nie je tiež známa žiadna súvislosť s nadchádzajúcimi futbalovými majstrovstvami Európy vo Francúzsku.

O zatknutí podozrivých Sýrčanov informoval ako prvý nemecký spravodajský portál Spiegel Online. Nemenovaná hovorkyňa ministerstva vnútra v Berlíne, na ktorú sa odvoláva DPA, na margo tejto informácie povedala iba to, že úroveň ohrozenia teroristami zostáva „nezmenená“ a Nemecko zostáva „v hľadáčiku medzinárodného terorizmu, rovnako ako aj iné európske štáty“.

Mužov vo veku 25, 27 a 31 rokov, ktorí údajne plánovali zaútočiť v Düsseldorfe, zatkli dnes na území spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko, Brandenbursko a Bádensko-Württembersko. Štvrtý, 25-ročný podozrivý sa vydal ešte 1. februára francúzskym orgánom v Paríži a spolková prokuratúra sa teraz snaží o jeho vydanie do Nemecka.

Prokuratúra uviedla, že predmetná skupina chcela nechať odpáliť dvoch samovražedných útočníkov na düsseldorfskej triede Heinrich-Heine-Allee, na čo mali ďalší útočníci usmrtiť čo najviac chodcov pomocou strelných zbraní a výbušnín.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #terorista #IS