Francúzi odovzdali Egyptu prvú z dvoch vojenských lodí Mistral

Egypt prevzal prvú z dvoch francúzskych vrtuľníkových výsadkových a veliteľských lodí triedy Mistral, ktoré boli pôvodne určené pre Rusko. Druhá loď dorazí do Egypta v septembri. Francúzsko sa vlani dohodlo na predaji týchto lodí Egyptu za 950 miliónov eur po tom, ako v auguste 2015 zrušilo ich predaj Rusku, informovala agentúra Reuters.

02.06.2016 18:16
mistral Foto: ,
Lode triedy Mistral sú podľa egyptskej štátnej televízie vybavené protiraketovou obranou a systémom radarovej navigácie, pojmú až 16 bojových vrtuľníkov a majú dostatok pristávacej plochy pre šesť vrtuľníkov.
debata (57)

Loď v západofrancúzskom prístave Saint-Nazaire slávnostne prevzal egyptský minister obrany a vojenského priemyslu Sidkí Subhí. Pri tejto príležitosti zdôraznil, že Egypt bude mať odteraz „moderné prostriedky na boj proti terorizmu v rámci svojich hraníc a na svojom pobreží“. Táto loď „zvýši naše bojové kapacity a posilní našu schopnosť uskutočňovať dlhodobé misie na mori… Príchod druhej lode očakávame v septembri“, dodal minister.

Egypt chce posilniť svoju vojenskú silu, pretože čelí už dva roky povstaniu na severe Sinajského polostrova a obáva sa rozšírenia konfliktu zo susednej Líbye na svoje územie.

Lode triedy Mistral sú známe svojou univerzálnosťou. Podľa egyptskej štátnej televízie sú vybavené protiraketovou obranou a systémom radarovej navigácie, pojmú až 16 bojových vrtuľníkov a majú dostatok pristávacej plochy pre šesť vrtuľníkov.

Bojová loď Džamál Abd an-Násir je pomenovaná po druhom egyptskom prezidentovi. Vydala sa na plavbu do egyptskej Alexandrie, kam by mala doraziť o niekoľko týždňov, dodala televízia. V apríli, počas návštevy francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda v Káhire, Francúzsko podpísalo s Egyptom separátne dohody v hodnote asi dvoch miliárd eur. Zahŕňajú zmluvu na dodanie vojenského telekomunikačného satelitu.

Egypt už vlani získal francúzsku fregatu v rámci zmluvy o nákupe 24 vojenských lietadiel Rafale v objeme 5,2 miliardy eur.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Francúzsko #Mistral