Francúzsko sužujú rozsiahle záplavy, Seina v Paríži naďalej stúpa

Francúzsko naďalej sužujú rozsiahle záplavy, ktoré v posledných dňoch v mnohých oblastiach krajiny vyvolali mimoriadne silné lejaky. Situácia je v piatok napätá predovšetkým v Paríži, kde má stúpajúca hladina rieky Seiny dosiahnuť v polovici dňa výšku okolo šiestich metrov; pred týždňom bola zhruba na úrovni 150 centimetrov. Hladina Seiny v Paríži v polovici dňa dosiahla výšku šiestich metrov a ďalej stúpa. Večer by mohla kulminovať na 6,3 až 6,5 metra, teda o dosť viac než sa čakalo.

03.06.2016 08:39 , aktualizované: 14:30
paríž, eiffwelova veža, seina Foto: ,
Rieka Seina má vysokú hladinu aj v okolí Eiffelovej veže.
debata (6)

Uviedlo to francúzske ministerstvo pre životné prostredie. Odborníci ešte ráno predpovedali, že hladina sa z nedávneho 1,5 metra vyšplhá na asi 5,9 metra.

„Vrchol rozvodnenia v Paríži sa predpokladá tento večer s výškou 6,3 metra, v horšom prípade 6,5 metra. Je nutné upozorniť, že maximálne zdvihnutie hladiny rýchlo neopadne, ale malo by zostať zhruba na rovnakej úrovni po celý víkend a až potom začať klesať,“ spresnilo ministerstvo vo vyhlásení.

Novo očakávaná výška hladiny Seiny by znamenala druhú najvyššiu úroveň od roku 1910, keď to bolo 8,62 metra. Doterajšia druhá najvyššia nameraná výška zdvihnutej hladiny parížskej rieky je z povodní v roku 1982, keď hladina Seiny dosiahla výšku 6,18 metra.

Úrady varujú, že v niektorých miestach metropoly by sa voda mohla vyliať do ulíc. Preventívne uzavreli stanice metra Saint-Michel, múzeum Louvre a Národnú knižnicu. Od štvrtka nejazdí z rovnakého dôvodu časť expresnej podzemnej dráhy RER.

Parížska riečna polícia vykonáva čoraz viac výjazdov na rozvodnenej a zabahnenej Seine. Podľa agentúry AFP nie je isté, či jej člny budú schopné preplávať pod mostami metropoly po tom, čo hladina rieky dosiahne svojho súčasného maxima, výšky asi šiestich metrov.

Medzi ľuďmi prevláda pokoj. Chodci, či už turisti či Parížania, sa uisťujú, že nie je až tak zle. „Sme ďaleko historického rekordu z roku 1910, keď Seina dosiahla takmer deviatich metrov,“ je počuť všade v metropole.

Chvíľami sú však viditeľné aj pocity neistoty. Cestujúci v stanici metra Saint-Michel už nemôžu použiť linku k jazde na sever, pretože na stenách premočené stanice sa objavili pramienky vody.

Úroveň hladiny 5,5 metra umožňuje úradom vyhlásiť plán Neptún, ktorý okrem iného spočíva v mobilizácii 10 000 vojakov na pomoc hasičom a policajtom pri záchranných prácach a ochrane budov.

Podľa miestnych médií je málo pravdepodobné, že to vláda využije. Všetky bezpečnostné sily v krajine sú totiž dlhodobo silne vyťažené opatreniami po minuloročných krvavých atentátoch v Paríži a teraz sa sústreďujú na zabezpečenie futbalových majstrovstiev Európy, ktoré sa uskutočnia v Paríži a ďalších mestách Francúzska od 10. júna do 10. júla.

Záplavy stále sužujú celkom 13 zo stovky francúzskych departementov, najhoršia situácia je v Seine-et-Marne. Vláda sľúbila, že na budúci týždeň v stredu vyhlási stav prírodnej katastrofy, čo umožní vyčleniť prostriedky na pomoc najviac zasiahnutým oblastiam.

Muž sa plaví v člne na rieke Seine v Paríži.
Po niekoľkých dňoch dažďa je v Paríži zaplavené...
+9Muž sa prechádza so psom popri rieke Seine s...

Povodne v Bavorsku si vyžiadali už šesť obetí

Najmenej šesť ľudských životov si vyžiadali stredajšie povodne v Dolnom Bavorsku, pričom viacero ľudí je naďalej nezvestných.

Dodávky elektriny sa podarilo takmer všade obnoviť už do štvrtka večera, píše agentúra DPA. Ľudia v Simbachu na Inne mali vo štvrtok do neskorého večera plné ruky práce s odstraňovaním následkov povodní. Život v oblasti sa ešte ani zďaleka nevrátil do normálu, školy majú ostať zatvorené ešte aj dnes, informuje nemecká agentúra.

Obce ako Simbach na Inne či Triftern sú na mnohých miestach spustošené, viaceré domy sú ešte stále zaplavené. Iba v okrese Rottal-Inn sa škody pohybujú v trojciferných miliónových číslach, podobne je na tom aj okres Passau.

Spolková kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyjadrila sústrasť rodinám obetí. „Spolková vláda smúti za tými, ku ktorým sa dostala pomoc príliš neskoro,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne. Meteorológovia dnes predpokladajú v Bavorsku znovu silné dažde.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #povodne #Paríž #Bavorsko