Počet teroristických útokov vlani klesol, tvrdia štatistiky USA

Počet teroristických útokov a s tým spojených úmrtí v roku 2015 klesol, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí vo svojej výročnej správe o terorizme, podotýkajúc, že ide o prvý celosvetový pokles od roku 2012. Píše o tom agentúra DPA.

03.06.2016 09:09
debata (7)

V roku 2015 bolo na celom svete zaznamenaných 11 774 teroris­tických útokov, čo oproti roku 2014 predstavuje 13-percentný pokles. Zahynulo pri nich 28 328 ľudí, čo je 14-percentný pokles.

Výročná správa konštatuje, že napriek uvedenému poklesu sa globálna teroristická hrozba v uplynulom roku naďalej rýchlo vyvíjala, pričom sa táto hrozba čoraz viac decentralizovala a rozptyľovala.

Ako na najväčšiu globálnu hrozbu správa osobitne upozorňuje na Islamský štát (IS), ktorý podľa nej zostáva „impozantnou silou v Iraku a Sýrii, vrátane veľkého počtu zahraničných teroristických bojovníkov“.

Podľa správy však výkonnosť tohto extrémistického zoskupenia a jeho územná kontrola v Iraku a Sýrii kulminovali na jar 2015 a v druhej polovici roka začali slabnúť.

IS „nedosiahol od mája žiadne významné bojové víťazstvo v Iraku ani v Sýrii,“ konštatuje ďalej správa. „Na konci roka 2015 bolo oslobodených 40 percent území, ktoré IS kontroloval na začiatku roka.“

Správa upozorňuje, že IS síce stratil územia v Iraku a Sýrii, ale získal nové územia v politicky nestabilnej Líbyi. Pokles počtu útokov a súvisiacich úmrtí je zväčša dôsledkom menšieho počtu útokov v Iraku, Pakistane a Nigérii, uvádza správa.

V niektorých krajinách však vlani počty útokov a s tým súvisiacich úmrtí, naopak, narástli – ide najmä o Afganistan, Bangladéš, Egypt, Filipíny, Sýriu a Turecko.

Vyše 55 percent zo všetkých útokov sa uskutočnilo v Iraku, Afganistane, Pakistane, Indii a Nigérii a k 74 percentám zo všetkých úmrtí došlo v Iraku, Afganistane, Nigérii, Sýrii a Pakistane.

Správa tiež uvádza, že IS uniesol, systematicky znásilnil a zneužil tisíce žien a detí, pričom niektoré z nich mali iba osem rokov. Niektoré zo žien a detí boli predané s vystavenými cenovkami na trhoviskách zriadených Islamským štátom alebo poprideľované bojovníkov IS ako vojenská korisť.

Správa z roku 2015 tiež odhalila, že:

  • pri teroristických útokoch v roku 2015 bolo zranených 35 320 ľudí a unesených alebo zajatých 12 189 ľudí;
  • počet útokov IS v Iraku klesol o 31 percent, súčasne však vzrástol počet jeho útokov v Sýrii o 39 percent;
  • celkový počet ľudí zabitých pri teroristických útokoch kulminoval v apríli a júli 2015 v dôsledku útokov, ktoré IS uskutočnil v daných mesiacoch v Iraku;
  • z celkového počtu 28 328 ľudí zabitých vlani pri teroristických útokoch bolo 6 924 páchateľov týchto útokov, čo predstavuje 24 percent.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #štatistiky #teroristické útoky