OSN: IS bude čoraz častejšie útočiť na civilné ciele

Skupina Islamský štát (IS) vstupuje do novej fázy svojho pôsobenia, v ktorej bude klásť čoraz väčší dôraz na útoky zamerané na civilné ciele v zahraničí. Informovala o tom agentúra AP na základe piatkovej správy OSN.

03.06.2016 09:32
debata (7)

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v správe adresovanej Bezpečnostnej rade uvádza, že globálna hrozba zo strany Islamského štátu je aj naďalej vysoká, pričom pokračuje jeho diverzifikácia – a to aj napriek tomu, že jeho územnú expanziu v Iraku a Sýrii sa podarilo zastaviť alebo dokonca zvrátiť.

„Medzinárodné útoky, ktoré v ostatnom čase IS uskutočnil, poukazujú na skutočnosť, že táto teroristická skupina prechádza do novej fázy so zvýšeným nebezpečenstvom, že dobre pripravené a centrálne riadené útoky na medzinárodné civilné ciele sa začnú vyskytovať častejšie,“ uvádza sa v správe generálneho tajomníka OSN.

V správe sa ďalej uvádza, že v priebehu ostatných šiestich mesiacov popri bojových akciách v Sýrii, Iraku, Jemene, Afganistane alebo Líbyi uskutočnili militanti z IS v ďalších 11 krajinách útoky, pri ktorých zahynulo alebo bolo zranených viac ako 500 ľudí.

Podľa správy OSN sa do svojich domovských štátov vracia čoraz väčší počet „medzinárodných teroristov“, a hoci niektorí z nich tak urobili z pocitu sklamania z IS, mnohí sa vrátili so zámerom a s prostriedkami „uskutočňovať teroristické útoky v krajinách svojho pôvodu alebo pobytu“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Islamský štát