Poľská tajná služba zatkla proruského politika, zmieňuje sa aj o Kotlebovi

V Poľsku sa za mrežami ocitol prvý vodca politickej strany, ktorého zatkli pre obvinenie zo špionáže, upozornil v piatok denník Gazeta Wyborcza. Zadržanie Mariusza Piskorského z proruskej mimoparlamentnej strany Zmena (Zmiana) dal denník do súvislosti so záujmom tajných služieb o ďalšie zoskupenie financované Ruskom a v ďalších európskych krajinách.

03.06.2016 11:56
debata (510)

Poľská kontrarozviedka sa podľa denníka zaujímala aj o političku z radov československej sekcie demokracie. Proruskí aktivisti z rôznych krajín totiž chystajú protesty vo Varšave počas júlového summitu NATO.

Piskorského, ktorý býval poslancom za populistickú stranu Sebaobrana, zatkli už 17. mája. V ten istý deň ABW vypočúvala ďalších piatich členov vedenia Zmeny a zaujímala sa o kontakty s predstaviteľmi podobných organizácií v Európe.

Agentov ABW podľa denníka zaujímali konkrétne mená: šéfredaktor krajne pravicového nemeckého mesačníka Zuerst! Manuel Ochsenreiter, Piotr Luczak z nemeckého zoskupenia Ľavica (Die Lienke) a „česká sociálna demokratka Anna Čurdová“. ABW sa podľa denníka zaujímala aj o kontakty s podobnými zoskupeniami z Rumunska, Maďarska a so slovenskou parlamentnou stranou ĽSNS Mariana Kotlebu.

"Podobne ako Zmena sú to odporcovia prítomnosti amerických vojsk v našej časti Európy. Medzi stúpencami sú ako krajní ľavičiari, tak nacionalisti. Spája ich myšlienka spolupráce s Ruskom Vladimíra Putina. A čo je dôležité, ich členovia konali s poľskou Zmenou o príchode do Varšavy, aby demonštrovali počas júlového summitu, "napísala Gazeta Wyborcza a dodala, že po zásahu ABW je otázkou, či zahraniční politici na demonštrácie proti NATO prídu.

ABW podľa denníka zhromaždila dôkazy, že ako Zmena, tak spolupracujúce zoskupenia v členských krajinách EÚ z bývalého sovietskeho bloku sú financované ruskými tajnými službami. Osoby, na ktoré sa agenti ABW pýtali, podľa poľského denníka vytipovali nemeckými a českými tajnými službami ako ľudia pravdepodobne platení Ruskom. Cieľom podujatia bolo rozbiť “internacionálu proti NATO”, ktorú si Rusko výhodne vytvorilo v niekoľkých štátoch EÚ.

Väčšinou ide o okrajové zoskupenia, ako je sama Zmena, ale ĽSNS, hlásiaca sa k fašistickému štátu z čias druhej svetovej vojny, získala v marcových voľbách 14 zo 150 kresiel v parlamente.

Vo vyššej lige hrá aj bulharská nacionalistická strana Ataka, maďarský Jobbik, grécky Zlatý úsvit, talianska Liga severu a francúzsky Národný front, o ktorých sa tiež hovorí v súvislosti so snahami Kremľa.

Poľská kontrarozviedka podľa denníka vznik Zmeny prijala so znepokojením, pretože sa časovo zhodoval s ruskou agresiou proti Ukrajine, čo Poľsko vníma ako veľké ohrozenie.

„Je samozrejmé, že hnutie sa vzhľadom k zväčšovaniu prítomnosti vojsk NATO v našej časti Európy snaží spájať a zjednocovať sily. Ale robiť z toho špionáž je manipulácia a zneužitie. Neinšpirujú nás, ani neplatia žiadne cudzie služby,“ vyhlásil Tomasz Jankowski zo Zmeny a dodal, že protesty sa počas summitu uskutočnia a hostia zo zahraničia ich prídu podporiť, pretože sú to „odvážni ľudia“.

510 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #tajná služba #extrémisti #ĽSNS