Nemecko sa obáva narušenia vojenských vzťahov s Tureckom

Nemecká armáda sa obáva, že spor o genocídu Arménov poškodí vojenskú spoluprácu medzi Nemeckom a Tureckom, najmä v oblasti boja proti Islamskému štátu a prevádzačom utečencov. Napísal to server Spiegel Online deň potom, čo Spolkový snem označil za genocídu masaker Arménov v roku 1915 Osmanskou ríšou.

03.06.2016 13:42
debata (23)

Ankara takú interpretáciu historických udalostí odmieta a nemecký postoj ostro kritizuje. Server upozorňuje, že parlamentná rezolúcia by mohla mať vplyv na rozmiestnenie nemeckých prieskumných lietadiel Tornado na tureckom území alebo na spoločnú misiu proti prevádzačom v Egejskom mori. V Berlíne panuje obava z toho, že by Ankara v rozhorčení z rezolúcie mohla spoločné projekty obmedziť alebo dokonca úplne zastaviť.

Vo štvrtok ráno, ešte pred hlasovaním v Spolkovom sneme, sa konala nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen s vedúcimi činiteľmi armády o možných tureckých reakciách. Výsledkom debaty bol podľa Spiegelu záver, že je potrebné počítať s negatívnymi vplyvmi na spoločné operácie.

Turecko je strategickým partnerom najmä v boji proti Islamskému štátu. Z tureckého územia totiž už niekoľko mesiacov štartujú prieskumné Tornada, ktoré každodenne monitorujú oblasť Sýrie a Iraku.

Formálna dohoda o umiestnení nemeckých lietadiel na tureckom území ešte neboli uzavreté. Podľa serveru neboli rokovania nikdy jednoduché a súčasné napätie im nijako nepomôže. Ankara na schválenú rezolúciu uznávajúcu arménsku genocídu reagovala tvrdou kritikou a odvolaním svojho veľvyslanca z Berlína na konzultácie. Chystá sa urobiť aj ďalšie kroky.

Pri masakroch Arménov v Osmanskej ríši prišlo v roku 1915 o život až 1,5 milióna príslušníkov tejto kresťanskej menšiny. Medzi historikmi i ďalšími odborníkmi panuje široká zhoda, že išlo o genocídu, teda o cielenú snahu o likvidáciu určitého etnika. Turecko to popiera.

Turecký tlač je rozhorčená rozhodnutím Nemecka o genocíde Arménov

Turecká provládna aj protivládna tlač v piatkových vydaniach zdieľa zlobu voči Nemecku, ktorého parlament vo štvrtok uznal masaker Arménov Osmanskou ríšou v roku 1915 za genocídu. Hlavné stránky niekoľkých denníkov zobrazili nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú s nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom a palcové titulky vyzývajú Nemca, aby sa za rozhodnutie parlamentu hanbili.

„Naši bratia v zbrani nám pichli do chrbta,“ napísal provládny denník Sabah s odkazom na spojenectvo Nemecka a Osmanskej ríše počas prvej svetovej vojny. „Týmto je osudové spojenectvo, ktoré sa začalo počas prvej svetovej vojny, minulosťou. Naši padlí vojaci sa vzdali svojich životov za Nemecko očividne úplne zbytočne,“ dodal.

„Hanba vám,“ napísal pod fotografiu nemeckého parlamentu kedysi voči vláde kritický denník Hürriyet, ktorý sa v posledných mesiacoch názorovo vedeniu krajiny približuje. „Spolkový snem prijal rezolúciu o genocíde Arménov, ktorá zasadila hlboké rany storočným vzťahom s Tureckom,“ dodal Hürriyet s tým, že Berlín sa dopustil genocídy priateľstva.

„Hanbite sa!“ v nemčine palcový titulok denníka Sözcü, ktorý zastáva tvrdé postoje proti vládnucej proislamskej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP). Denník zverejnil na titulnej strane tiež fotomontáž zobrazujúcu Merkelovú s fúzikmi v nacistickej uniforme a s nacistickou vlajkou v pozadí. V texte okrem iného píše, že Hitlerovi potomkovia obvinil Turecko z genocídy.

„Nemecko, ktoré počas druhej svetovej vojny spáchalo genocídu, pri ktorej zmasakrovalo šesť miliónov Židov, a ktoré dodávkami zbraní zakázanej Strane kurdských pracujúcich PKK otvorilo cestu k zabíjaniu našich detí, teraz ratifikovalo takzvanú arménsku genocídu zúri,“ napísal denník.

Denník Cumhuriyet, ktorý zastáva voči tureckej vláde kritické názory, zvolil v reakcii na krok Nemecka podľa DPA triezvejší postoj. Turecko sa podľa neho so svojim postojom k masakru z roku 1915 ocitlo osamotené a AKP spolu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom prehralo ďalšiu diplomatickú vojnu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #genocída #Arménsko