Na Ukrajine podľa predstaviteľa OSN dochádza k mučeniu

Kyjev dovoľuje ukrajinskej tajnej službe SBU mučiť ľudí podozrivých zo sympatií k proruským separatistom a na Ukrajine tiež existujú tajné väzenia.

03.06.2016 13:54
Ukrajina, výmena zajacov, proruskí separatisti,... Foto: ,
Proruskí separatisti na archívnej snímke.
debata (180)

Uviedol to britský denník The Times s odvolaním sa na zástupcu generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivana Šimonoviča. Správa OSN podľa denníka zaznamenáva stovky prípadov nezákonného väznenia, mučenia a zlého zaobchádzania s väzňami – a to ako zo strany proruských separatistov, tak vládnych síl. SBU sa podľa denníka odmietla k obvineniam vyjadriť.

Pošliapavaniu ľudských práv predstavuje podľa Šimonoviča v niektorých oblastiach Ukrajiny zakorenený a systematický jav, vyžadujúci naliehavé riešenie. Dokument upozorňuje na mučenie a vraždenie väzňov separatistami, prvýkrát však tiež odhaľuje šírku a brutalitu mučenia na vládnej strane, ako aj existenciu piatich tajných vládnych väzníc.

Šimonovič opísal prípad, keď zamaskovaní muži – zrejme agenti štátnej bezpečnosti – uniesli podozrivého, opakovane ho udreli do hlavy a hovorili mu, že „nikto nevie, kde si – a je na tebe, či sa priznáš, alebo ťa pochováme v lese“.

Maskovaní muži mu tiež kladivom rozdrvili ľavú ruku, bili ho do hlavy, chrbta a do kolien. „Bol nútený sa pred kamerou priznať, že je členom ozbrojenej skupiny. Potom ho únoscovia odovzdali štátnym bezpečnostným zložkám a bol uväznený,“ opisuje správa.

V inom prípade, popísanom OSN, agenti SBU pripútali podozrivého k radiátoru, pretiahli mu násilím cez hlavu plynovú masku a dusili ho. Dávali mu tiež elektrické šoky, natlačili mokrú handru do úst, podrobili ho simulovanému topeniu, bili ho a kopali do genitálií.

V decembri agenti SBU na vládou kontrolovanej časti Doneckej oblasti vpadli do domu sedemdesiatšty­riročnej ženy, pretože pátrali po jej synovi, uviedla ďalej správa. Keď ho nenašli, zatkli ženu. Obvinili ju z terorizmu a bili ju. Od tej doby je za mrežami. OSN podľa Šimonoviča musela minulý týždeň skončiť s inšpekčnou cestou proti mučeniu, pretože jej bezpečnostné zložky odmietli prístup do tajných väzníc. SBU tvrdila, že do zariadenia neumožnila prístup, pretože tam nikto nie je.

Ukrajina je od apríla 2014 v ozbrojenom konflikte s povstalcami podporovanými Ruskom, tento konflikt si vyžiadal 9300 mŕtvych. Nehľadiac na dohodnuté prímerie od minulého mesiaca opäť stúpa intenzita prestreliek na frontovej línii, do ktorých sa zapájajú aj ťažké zbrane, hoci tie mali byť podľa minských mierových dohôd stiahnuté z blízkosti frontu. Obe strany uväznili stovky ľudí, aby tak zvýšili počty zajatcov vhodných pre výmenu. Ako dôvod na zatknutie na ukrajinskej strane podľa denníka stačí vyjadriť proruské názory, alebo byť príbuzným so sympatizantom s rebelmi.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #mučenie #Ukrajina #proruskí separatisti #SBU