Z potápajúcej sa lode pri Kréte zachránili 340 ľudí

Asi 140 kilometrov južne od Kréty sa v piatok prevrátila loď so stovkami utečencov na palube. Grécke námorníctvo ohlásilo, že zachránilo z potápajúceho sa plavidla asi 340 ľudí a našlo deväť mŕtvych.

03.06.2016 22:41
debata (19)

Po ďalších sa pátra. Grécke médiá špekulovali o tom, že by na palube mohlo byť 500 až 700 ľudí.

Utečenci podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) vyplávali z Afriky. Cieľom plavby bola zrejme Taliansko, napísala agentúra ANSA. Do rozsiahlej záchrannej operácie sa zapojili dve hliadkové lode a tri helikoptéry s vojenským lietadlom, záchranárom pomáhajú aj štyri ďalšie plavidlá, ktoré boli v čase nešťastia v oblasti. Grécka prístavná polícia informovala, že v mieste skazy lode panuje dobré počasie, prácu záchranárov ale komplikuje silný vietor.

ANSA uviedla, že poplach ako prvá vyhlásila talianska námorná hliadka a potom ich grécki kolegovia. AFP spresnila, že taliansku pobrežnú stráž už vo štvrtok večer informovala istá talianska nákladná loď o možnom plavidle s migrantmi v ťažkostiach: v reakcii na to štyri ďalšie lode zmenili kurz a vydali sa do ohlásenej oblasti. Jedna z týchto lodí v piatok skoro ráno oznámila, že plavidlo s migrantmi sa prevrátilo.

Pobrežná stráž uviedla, že stroskotané asi 30 metrov dlhé plavidlo pripomína veľkú rybársku loď. Podľa informácií AP sa loď po prevrátení celkom nepotopila.

Pašeráci a prevádzači po uzavretí takzvanej balkánskej migračnej cesty začali na prepravu ľudí do Európy po novom využívať trasu cez grécku Krétu. Tento týždeň na ostrov priplávalo niekoľko desiatok ľudí. Tiež sa obnovil prevádzka na stredomorskej utečeneckej trase zo severnej Afriky do Talianska. Minulý týždeň sa na nej pri nehodách utopilo alebo je nezvestných zhruba 1000 ľudí, oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu. Celkovo tak v mori tento rok zahynulo vyše 2600 utečencov.

Červený kríž v piatok informoval, že na pobreží západnej Líbye našli záchranári od štvrtka telá viac než stovky utopených utečencov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci