Gauck sa nechce uchádzať o funkciu nemeckého prezidenta

Súčasný nemecký prezident Joachim Gauck sa údajne rozhodol, že sa nebude uchádzať o úrad prezidenta na druhé funkčné obdobie. Informoval o tom denník Bild s odvolaním sa na vlastné zdroje.

04.06.2016 09:52
Joachim Gauck Foto: ,
Nemecký prezident Joachim Gauck.
debata (5)

Súčasný nemecký prezident Joachim Gauck sa údajne rozhodol, že sa nebude uchádzať o úrad prezidenta na druhé funkčné obdobie. Informoval o tom denník Bild s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Tie tvrdia, že 76-ročný Gauck sa na budúci pondelok medzi štyrmi očami stretne s kancelárkou Angelou Merkelovou a vysvetlí jej dôvody svojho rozhodnutia. V utorok by ho mal oznámiť verejnosti.

Podľa Bildu toto Gauckov krok súvisí s jeho vekom a zdravotnými problémami.

Gauck v minulosti deklaroval, že rozhodnutie o svojej kandidatúre oznámi začiatkom tohto leta. Päťročný prezidentský mandát sa mu končí v roku 2017.

Vládne strany sa pred mesiacom vyslovili za to, aby Gauck zostal vo funkcii prezidenta. Denník Frankfurter Rundschau napísal, že Merkelovej CDU a jej koaličný partner – sociálni demokrati (SPD) – sa obávajú, že Gauckovo rozhodnutie nekandidovať by pre nich znamenalo problémy: ak sa totiž nedokážu dohodnúť na spoločnom kandidátovi, môže to negatívne ovplyvniť ich kampaň pred parlamentnými voľbami.

V prezidentskom úrade by Gaucka ďalších päť rokov rada videla aj veľká väčšina Nemcov, čo sa preukázalo aj v posledných prieskumoch verejnej mienky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Joachim Gauck