Hladina Seiny klesá, Rakúsko hlási zosuv pôdy a zatopené pivnice

Hladina rieky Seiny v Paríži po dosiahnutí 34-ročného maxima mierne klesá, jej návrat na bežnú úroveň by však podľa francúzskych úradov mohol trvať až desať dní.

04.06.2016 11:25 , aktualizované: 20:11
záplavy, Francúzsko Foto: ,
Zaplavené ulice v Paríži.
debata
V dolnorakúskom okrese Neunkirchen v sobotu silné dažde spôsobili zosuv pôdy, ktorý na viac ako hodinu zablokoval cestu. Voda podľa miestnej polície takisto zaplavila veľké množstvo pivníc.

Pre Paríž napriek klesajúcej hladine Seiny zostáva v platnosti druhý najvyšší stupeň povodňovej pohotovosti. Známe múzeum Louvre, ktoré kvôli obavám zo zaplavenia začalo presúvať exponáty do vyšších poschodí, je naďalej uzavreté a turisti si na jeho návštevu budú musieť počkať minimálne do stredy. Vo francúzskej metropole takisto pretrvávajú problémy s dopravou, v centre sú stále uzavreté niektoré stanice metra. Viac ako 17 000 domov v parížskom regióne a v centrálnej Francúzsku sa podľa energetickej spoločnosti Enedis ďalej nachádza bez elektriny.

Francúzsky premiér Manuel Valls v sobotu uviedol, že počas povodní vo Francúzsku zatiaľ zahynuli štyri osoby a ďalších 24 ľudí bolo zranených. Za posledné dva týždne si tak podľa agentúry AP záplavy v Európe vyžiadali 18 ľudských životov.

Situácia sa začína zlepšovať v zaplavených oblastiach Nemecka. Bavorská polícia ale oznámila, že v piatok zomrel 72-ročný muž, ktorého vo štvrtok záchranári vytiahli z rozvodnenej rieky v Trifterne na juhu krajiny a odviezli do nemocnice. Od začiatku týždňa tak v dôsledku povodní zomrelo v Nemecku 11 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #povodne #záplavy #Seina