Erdogan kritizoval Merkelovú za rezolúciu o genocíde Arménov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostro kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že nezabránila hlasovaniu Spolkového snemu, ktorý označil masakru Arménov osmanskými Turkami z rokov 1915-1916 za genocídu.

04.06.2016 13:48
Merkelová, Erdogan Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (47)

Jeho vyjadrenia zverejnili dnes viaceré turecké médiá.

Podľa agentúry DPA Erdogan uviedol, že nerozumie tomu, prečo Merkelová nedonútila poslancov svojej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) hlasovať proti rezolúcii.

„Teraz by ma zaujímalo, ako sa nemeckí lídri po takomto rozhodnutí osobne postavia predo mňa a nášho premiéra,“ povedal Erdogan. Odmietol špecifikovať, aké odvetné opatrenia prijme Turecko, nevylúčil však nič. Varoval, že Nemecko môže stratiť „dôležitého priateľa“. Rezolúcia je podľa Erdogana záležitosťou medzi Tureckom a Nemeckom a nemala by zasahovať do dohody medzi Ankarou a Bruselom o zastavení vlny migrantov.

Nemeckí poslanci schválili rezolúciu vo štvrtok. Merkelová vyhlásila, že rozhodnutie Spolkového snemu nepokazí „priateľský a strategický“ vzťah jej krajiny k Turecku. Povedala, že chce prispieť k podpore dialógu medzi Tureckom a Arménskom.

Turecko už v tejto súvislosti povolalo na konzultácie do Ankary svojho veľvyslanca v Berlíne Hüseyina Avniho Karsliogla.

Schválenie rezolúcie sa očakávalo, keďže jej návrh podporovala vládnuca koalícia i opoziční Zelení.

Hlasovanie sa malo pôvodne uskutočniť už vlani, odložili ho však pre obavy z poškodenia turecko-nemeckých vzťahov.

Erdogan v utorok 31. mája varoval Nemecko pred schválením rezolúcie. Ak k tomu dôjde, „prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO“, vyhlásil Erdogan.

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, ako aj Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan