Východné pobrežie Austrálie bičuje silná búrka, Sydney evakuuje

Východné pobrežie Austrálie naďalej bičuje "superbúrka" sprevádzaná silným vetrom o rýchlosti 125 kilometrov za hodinu.

05.06.2016 09:42
debata (4)

Počas 24 hodín na mnohých miestach zaznamenali 200 milimetrov zrážok. Pod zostávajú autá i domy, a evakuácia obyvateľov z postihnutých oblastí po Brisbane začala aj v Sydney.

Austrálsky štát Nový Južný Wales v nedeľu hlási rastúci počet miest, kde sú ulice pod vodou a verejná doprava oneskorená, alebo úplne zrušená. Letisko v Sydney dážď donútil fungovať len s jednou dráhou. V Sydney a jeho okolie je v nedeľu bez elektrického prúdu asi 9000 domácností a stúpa počet ľudí, kto sa musí uchýliť do evakuačných stredísk. Do konca víkendu má napríklad v Sydney a Newcastli napádať až 300 milimetrov zrážok.

Záchranári prijali tisíce telefonátov od ľudí, ktorí sa dostali vplyvom počasia do úzkych. Bolo medzi nimi aj päť ľudí, ktorých zachránili z automobilov, ktoré uväznila voda v meste Murwillumbah na severe Nového Južného Walesu.

„V tejto chvíli sa predovšetkým snažíme, aby všetci pochopili, že to bude ešte horšie – že sa situácia ešte zhorší oproti tomu, čo zažívame teraz,“ povedala austrálskej tlačovej agentúre AAP hovorkyňa záchranárov Stephanie Sullivanová. Podľa meteorológov sa bude búrka nad Austráliou presúvať minimálne po zvyšok víkendu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #evakuácia #sydney