Sunnitskí radikáli využívajú civilistov z Fallúdže ako živé štíty

Humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC) počas uplynulého víkendu informovala, že jednotky Islamského štátu (IS) strieľajú do civilistov, ktorí sa pokúšajú opustiť iracké mesto Fallúdža, kde sa vládne sily od začiatku minulého týždňa postupne zmocňujú kľúčových časti obsadených donedávna džihádistami.

06.06.2016 10:18
Islamský štát, fallúdža, irak, Foto:
Pod kontrolou islamistov je Fallúdža už približne dva roky a v západnom Iraku je posledným veľkým mestom kontrolovaným sunnitským Islamským štátom.
debata (12)

„Podľa správ od rodín, s ktorými je NRC v kontakte, civilisti pokúšajúci sa prejsť cez rieku Eufrat v snahe utiecť z mesta sú terčom paľby ozbrojených opozičných skupín,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom organizáciou NRC v nedeľu. Cesta cez Eufrat je momentálne jedinou možnou únikovou cestou z mesta.

NRC uviedla, že o život prišlo už mnoho civilistov, ich presný počet však nie je známy. Útočníkmi sú sunnitskí radikáli, nazývaní v regióne aj takfírí. Výraz takfír v islame znamená prax exkomunikácie osoby označenej iným moslimom za odpadlíka. Sunniti za odpadlíkov považujú šiitov a šiiti zasa sunnitov.

NRC spravuje utečenecký tábor, kam sa od vypuknutia bojov v okolí Fallúdže i priamo v nej uchýlilo vyše 18 000 civilistov.

Iracký premiér Hajdar Abádí uplynulú stredu vo vysielaní irackej televízie uviedol, že ofenzíva vládnych síl vo Fallúdži sa spomalila práve kvôli obavám o bezpečnosť civilistov, ktorých džihádistické jednotky využívajú ako živé štíty. Informoval tiež, že boli vytvorené bezpečné koridory, aby civilisti mohli ujsť pred bojmi.

NRC uviedla, že ešte pred spustením vládnej ofenzívy opustila mesto väčšina obyvateľstva. Domnieva sa však, že tam uviazlo najmenej 50 000 civilistov, z toho asi 20 000 detí. Fallúdža je jedným z niekoľkých veľkých miest v prevažne sunnitskej provincii Anbár, ktorá sa rozprestiera na západ od Bagdadu až po sýrske a jordánske hranice.

Pod kontrolou islamistov je Fallúdža už približne dva roky a v západnom Iraku je posledným veľkým mestom kontrolovaným sunnitským Islamským štátom. Okrem neho džihádisti obsadili rozsiahle územia aj na severe a východe krajiny, ako aj druhé najväčšie mesto Iraku Mósul.

Provincia Anbár je kľúčovou baštou sunnitskej extrémistickej organizácie. Bezpečnostné sily tam však v posledných mesiacoch dosiahli sériu veľkých bojových úspechov a územných ziskov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Fallúdža #Islamský štát