Savčenková sa stretla s bojovými druhmi

V Rusku odsúdená a následne omilostená ukrajinská vojačka a poslankyňa ukrajinského parlamentu Naďa Savčenková navštívila v noci na pondelok Donbas, kde už vyše dva roky pokračuje operácia vládnych síl proti proruským separatistom.

06.06.2016 12:17
savčenková Foto: ,
Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková.
debata (254)

Podľa agentúry UNIAN si Savčenková sadla aj do bojového vrtuľníka. Stretla sa i s bývalými spolubojovníkmi a ostatnými vojakmi, pre ktorých bola jej návšteva veľkým prekvapením, napísala na svojej facebookovej stránke tlačová služba tzv. protiteroristickej operácie (ATO).

Hneď po návrate na Ukrajinu Savčenková vyhlásila, že je pripravená vrátiť sa na bojiská v Donbase. Ruský súd Savčenkovú v marci odsúdil na 22 rokov väzenia za podiel na vražde dvoch ruských novinárov.

Súd dospel k záveru, že Savčenková 17. júna 2014 v Luhanskej oblasti naviedla mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov, pričom o život prišli dvaja z nich.

Ruský prezident Vladimir Putin dňa 25. mája podpísal výnos, ktorým Savčenkovej udelil milosť. O tú požiadali príbuzní zabitých novinárov.

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Naďa Savčenková