Českí kriminalisti pátrajú po Rathových účtoch v šiestich krajinách

Kriminalisti z protikorupčnej polície pátrajú v Izraeli alebo Katare po údajných kontách bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha. Podozrievajú ho, že si na tajné účty ukryl vysoké úplatky.

06.06.2016 12:55
debata (2)

Informáciu priniesol v pondelok Český rozhlas (ČRo), podľa ktorého to vyplýva z vyšetrovacích podkladov. Kriminalisti Ratha podozrievajú, že prijal za zákazky pre niekoľko krajských nemocníc úplatky v celkovej výške 675 miliónov korún (takmer 25 miliónov eur).

Táto suma sa objavila aj v policajnom dokumente z roku 2015, keď detektívi preskúmali Rathove bezpečnostné schránky v banke. Vtedy však nijaké peniaze nenašli. Podľa ČRo preto pátrajú po kontách aj v zahraničí. Popri Izraeli a Katare ich zaujímajú aj USA, Švajčiarsko, Nemecko a daňový raj Jersey v Lamanšskom prielive.

Polícia sa zamerala aj na Rathovho zosnulého otca Ratmíra. Jeho minulosť totiž kriminalistov naviedla na myšlienku, aby pátrali aj v Katare, kde niekoľko rokov pracoval.

Sám Rath existenciu zahraničných kont popiera. „Nech si pátrajú. Kde nič nie je, tam nič nevypátrajú. Míňajú tým len verejné peniaze a robia hanbu našej krajine v zahraničí. Ale to je dôsledok toho, že nenesú za svoje chyby zodpovednosť, čo je ďalší znak policajného štátu,“ uviedol Rath.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #David Rath