Asad prisľúbil v parlamente oslobodenie celej Sýrie

Sýrsky prezident Bašár Asad prisľúbil v utorok vo svojom prvom prejave k poslancom novozvoleného parlamentu, že jeho jednotky oslobodia celú krajinu rovnako, ako sa to stalo v prípade historického mesta Palmýra, ktoré ovládali extrémisti z takzvaného Islamského štátu (IS).

07.06.2016 18:48
debata (32)

Asad vyjadril presvedčenie, že situácia na bojiskách je pre Damask oveľa priaznivejšia, než bola ešte pred niekoľkými mesiacmi. Súčasne apeloval na obyvateľov Sýrie, aby „sa neznepokojovali, lebo podmienky sú dobré“.

„Tak, ako sme oslobodili Palmýru a predtým aj mnohé iné oblasti, oslobodíme (z rúk teroristov) aj ten posledný kúsok Sýrie. Nemáme inú voľbu než zvíťaziť,“ povedal Asad, čím si vyslúžil aplauz poslancov, ktorí už predtým privítali prezidenta nadšeným skandovaním: „Obetujeme pre teba, Bašár, našu dušu, našu krv“.

Podľa agentúry AP išlo o prvé Asadovo verejné vystúpenie od januára tohto roku. Rusko od septembra 2015 podniká v Sýrii nálety na pozície islamistických militantov bojujúcich proti Damasku, čo výrazne zmenilo vývoj sýrskeho konfliktu v prospech Asada.

Vďaka vzdušnej podpore Moskvy sýrske vládne jednotky opätovne dostali pod svoju kontrolu rozsiahle územia predtým kontrolované povstalcami vrátane približne 400 miest a dedín.

Jedným z najväčších úspechov Asadových síl bolo marcové vytlačenie Islamského štátu z mesta Palmýra. V súčasnosti vedú vládne jednotky ofenzívu v severnej provincii Rakka, kde sa nachádza rovnomenné mesto, ktoré je metropolou samozvaného kalifátu IS. Sily verné Damasku okrem toho v súčasnosti obkľučujú kľúčové, povstalcami ovládané mesto Aleppo.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #vojna v Sýrii