Francúzsky Senát vyzýva, aby vláda zrušila sankcie voči Rusku

Francúzsky Senát drvivou väčšinou hlasov schválil rezolúciu vyzývajúcu vládu, aby zrušila ekonomické sankcie voči Rusku. Je to znak, že narastá frustrácia firiem po celej Európe z toho, že nemôžu robiť obchody ako zvyčajne, napísala tlačová agentúra AP.

09.06.2016 08:03
debata (468)

Rezolúciu o „postupnom a čiastkovom“ rušení sankcií schválili senátori pomerom hlasov 302 k 16, napriek nesúhlasu francúzskej socialistickej vlády. Hlasovanie v hornej komore parlamentu nasledovalo po niekoľkohodinovej debate na túto tému.

Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Harlem Désir povedal senátorom, že obmedzenia môžu byť zmiernené až po „úplnom uplatňovaní“ minských mierových dohôd na Ukrajine. „Keď sa budú uplatňovať minské dohody, sankcie budú zrušené,“ zdôraznil Désir.

Stredajšie hlasovanie Senátu je nezáväzné, ale je zároveň barometrom európskej frustrácie zo sankcií. Európska únia bola dlhé roky najväčším obchodným partnerom Ruska, ale pred dvoma rokmi EÚ uvalila na Moskvu sankcie v reakcii na jej kroky na Ukrajine. Sankcie majú široký záber – od zákazu vývozu ropných zariadení do Ruska až po zákaz pre ruské banky získavať dlhodobé pôžičky. Rusko podniklo odvetu a zakázalo dovoz všetkých druhov zeleniny, mliečnych výrobkov a mäsa z EÚ.

Dovoz EÚ z Ruska klesol vlani o tretinu v porovnaní s rokom 2013, teda rokom pred zavedením sankcií. Vývoz poľnohospodárskych produktov do Ruska klesol o polovicu. Francúzske ropné a potravinárske firmy, ako aj spoločnosti automobilového priemyslu trpia týmito sankciami a ruským embargom. A už dlho nenápadne lobbujú u francúzskych politikov, aby ich zrušili. Niekoľko prorusky orientovaných zákonodarcov vo francúzskom parlamente, prevažne z konzervatívnej Republikánskej strany, sa sťažovalo, že sankcie poškodzujú francúzsku ekonomiku – a argumentovali tým, že Francúzsko a Európa by nemali uplatňovať politiku USA voči Rusku.

Jednou z krajín, kde sa podniky najviac obávajú dopadu obchodnej vojny, je Nemecko. To bolo pred zavedením sankcií najväčším obchodným partnerom Ruska. Nemeckí podnikatelia sa už nevedia dočkať zrušenia sankcií, vyhlásil Matthias Platzeck, výkonný riaditeľ Nemecko-ruského fóra, vplyvnej lobbistickej skupiny, ktorá presadzuje záujmy Nemecka v Rusku a záujmy Ruska v Nemecku.

468 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #sankcie