Nezatkli pašeráka ľudí, ale inú osobu, tvrdia priatelia Eritrejčana

Priatelia a známi muža, ktorého úrady považujú za šéfa gangov pašerákov ľudí do Európy tvrdia, že polícia zadržala zlú osobu. Muža v utorok v noci vydali zo Sudánu do Talianska. Úrady informáciu teraz preverujú, informoval BBC hovorca britského Národného kriminálneho úradu, ktorý v pátraní po pašerákovi ľudí pomáhal. Talianska polícia však podľa BBC o žiadnych pochybách o identite zatknutého Eritrejčana nevie a zrejme sa domnieva, že má správneho človeka.

09.06.2016 09:45
debata (3)
35-ročný Eritrejčan Mered Medhanie (uprostred)... Foto: SITA/AP
Mered Medhanie, pašerák 35-ročný Eritrejčan Mered Medhanie (uprostred) podľa talianskych úradov organizoval aj plavbu lode, ktorá v októbri 2013 stroskotala pri ostrove Lampedusa. Utopilo sa vtedy 359 ľudí.

Talianske úrady v stredu uviedli, že skupina Mereda Medhanieho vyslala do Európy desiatky tisíc ľudí, z ktorých mnohí pri ceste zahynuli na mori. Medhanie, známy pod prezývkou Generál, bol okrem iného organizátorom plavby lode, ktorá v októbri 2013 stroskotala pri ostrove Lampedusa. Utopilo sa vtedy 359 ľudí, väčšinou z Eritrei a Somálska. Muža zadržali koncom mája v sudánskom Chartúme a v Taliansku ho čaká súd.

Pašerák či utečenec?

Priatelia zatknutého však podľa BBC tvrdia, že sa polícia pomýlila a miesto Mereda Medhanieho poslala do Európy muža menom Mered Tesfamariam. „Nie je v žiadnom prípade možné, aby sa na niečom takom podieľal. Je to láskyplná, priateľská a láskavá osoba,“ povedal BBC jeden z jeho priateľov.

Tvrdí to tiež švédsko-eritrejský novinár Meron Estefanos, ktorý s pašerákom ľudí vlani urobil rozhovor. Na fotografiách, ktoré zverejnili talianske úrady je podľa neho dvadsaťosemročný muž podobného mena. „Bol to utečenec v Chartúme, chudák chlapík,“ povedal Estafanos.

Gang nevídaných rozmerov

Mered Medhanie podľa talianskych úradov zrejme spolupracoval s Etiópčanom Ghermayom Ermiasom. Dvojica podľa talianskej prokuratúry zhrabla vďaka pašovaniu ľudí na preplnených a nevhodných lodiach veľké sumy peňazí. Medhanie vraj tiež podplácal líbyjských činiteľov, aby „jeho“ utečencov nechali na pokoji. Sicílsky prokurátor Calogero Ferrara povedal už vlani pre agentúru Reuters, že dvojica kontrolovala „väčšie, zložitejšie a štruktúrovanejšie operácie, než si (úrady) dokázali predstaviť“.

Muži podľa prokurátora kupovali unesených migrantov od iných zločineckých skupín v Afrike. Prokurátor odhadol, že každá loď s asi 600 utečencami mužom priniesla 800-tisíc až milión dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #pašeráci ľudí