Britskí seniori sa boja o španielske sociálne výhody, dôvodom je brexit

Zatiaľ čo v Británii je téma migrácie kľúčovým argumentom zástancov vystúpenia krajiny z Európskej únie, pre státisíce Britov usadených v Španielsku, je to presne naopak. Takzvaný brexit pre nich môže znamenať stratu sociálnych výhod, ktoré im prináša princíp voľného pohybu osôb v rámci únie. Podľa španielskeho premiéra Mariana Rajoya by odchod Britov z dvadsaťosmičky poškodil obe krajiny.

09.06.2016 13:00
SPAIN-WEATHER/ Foto: ,
Španielsko je u Britov obľúbenou destináciou nielen na dovolenku, ale aj na život. Ilustračná snímka.
debata (9)

Španielsko sa za posledné polstoročie postupne stalo najobľúbenejšou krajinou, kam mieria Briti na trvalý pobyt mimo svojej vlasti. Vľúdnejšie podnebie a výrazne nižšie ceny prilákali za Pyreneje vyše pol milióna Britov. Viac ako tretinu z nich tvoria ľudia starší ako 65 rokov, ktorí tam prišli tráviť dôchodkový vek. Vďaka členstvu v únii bezplatne užívajú výhody tamojšieho zdravotného systému, ktorého straty sa teraz boja a mnohí z nich tvrdia, že platiť za zdravotnú starostlivosť priamo zo svojho by si dovoliť nemohli.

Briti taktiež nepotrebujú rezidenčné víza a môžu si bez obmedzenia zhotovovať či prenajímať tamojšie na ich pomery veľmi lacné nehnuteľnosti.

Fish and Chips na Costa del Sol

„Veľa ľudí tu žije z veľmi nízkej penzie a keby sme si mali platiť zdravotné náklady, veľa ľudí by podľa mňa odišlo späť do Anglicka, kde pre nás budú musieť nájsť miesto,“ povedala agentúre Reuters osemdesiatročná Patricia Dennisonová.

Rovnako ako desaťtisíce ďalších britských penzistov obýva jedno z letovísk andalúzskeho slnečného pobrežia Costa del Sol, kde je vplyv Britov vidieť na každom kroku. Vo väčšine obchodov sa tu na rozdiel od niektorých ďalších častí Španielska dohovoríte anglicky, viacero reštaurácií sa namiesto španielskych jedál špecializuje na britské Fish and Chips, teda smaženú rybu s hranolčekmi. Pre túto oblasť by podľa miestnych podnikateľov malo prípadné sťahovanie Britov späť na ostrovy – aj ich ekonomické oslabenie – veľmi neblahé dôsledky.

Barman v španielskom meste Ronda umiestňuje do... Foto: Reuters, JON NAZCA
španielsko Barman v španielskom meste Ronda umiestňuje do svojho podniku britskú vlajku pred blížiacim sa futbalovým šampionátom.

Briti budú o ďalšom osude svojej krajiny hlasovať vo štvrtok 23. júna a podľa prieskumov bude výsledok veľmi tesný. Nie je vopred jasné, aký by bol status španielskych Britov v prípade brexitu, lebo na vyrokovanie podrobností budúcich vzťahov Británie a EÚ by mali obe strany dva roky.

Možností je však hneď niekoľko, od dohody na podmienkach podobných tým dnešným, napriek strate poskytovaného zdravotného poistenia až po nutnosť požiadať o povolenie na pobyt, prípadne prácu. V extrémnom prípade by sa Briti na španielskom úrade mohli ocitnúť vo fronte s imigrantmi zo severoafrických krajín, ktorých prílivom do Európy sa teraz oháňajú zástancovia brexitu.

Negatívnymi dôsledkami nedávno pohrozil pravicový španielsky premiér Rajoy, ktorý je rovnako ako jeho britský náprotivok David Cameron zástancom zotrvania Británie v únii. „Odchod z Európskej únie by pre britských občanov znamenal, že stratia svoje práva voľne sa pohybovať, pracovať a obchodovať v rámci najväčšej ekonomickej zóny, najväčšieho svetového trhu,“ povedal podľa agentúry EFE Rajoy, podľa ktorého by brexit mal negatívny dopad ako na Britániu, tak na Španielsko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Dôchodcovia #Brexit