Migranti v prvom štvrťroku spáchali v Nemecku 69-tisíc zločinov

Migranti v Nemecku v prvom štvrťroku tohto roka spáchali 69-tisíc trestných činov. Vyplýva to z údajov o kriminalite prisťahovalcov, ktoré vôbec po prvý raz zverejnil Spolkový kriminálny úrad (BKA).

09.06.2016 12:35
nemecko, utečenci, Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (73)

Podľa ministerstva vnútra však nie je zločinnosť medzi žiadateľmi o azyl vyššia ako medzi Nemcami. Nadpriemerne sú v štatistike zastúpení migranti zo západného Balkánu, Gruzínska či Maroka. Naopak kriminalita Sýrčanov či Iračanov je pomerne nízka, informoval denník Die Welt.

Do Nemecka v minulom roku prišlo takmer 1,1 milióna migrantov. Kriminalisti údaje o zločinnosti medzi nimi vo všetkých 16 nemeckých spolkových krajinách zverejnili vôbec prvý raz. Priame porovnanie s údajmi z minulých období tak nie je možné a k dispozícii nie sú podľa hovorkyne BKA zatiaľ ani údaje, ktoré by dokazovali trestnú činnosť nemeckých občanov v prvom štvrťroku tohto roka. Ministerstvo tak pri porovnaní vychádzalo z údajov za minulý rok.

„Prisťahovalci nepáchajú viac trestnej činnosti ako Nemci,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra s odkazom na správu BKA. Nové údaje by podľa nej mali prispieť k „vecnej debate“.

Balkánske gangy

Vzhľadom na počet žiadateľov o azyl je medzi páchateľmi či podozrivými nadpriemerne vysoký počet občanov Srbska a ďalších krajín západného Balkánu, Gruzínska a troch severoafrických štátov: Maroka, Alžírska a Tuniska. Naopak kriminalita medzi žiadateľmi o azyl zo Sýrie, Afganistanu a Iraku je vzhľadom na ich počet podpriemerná.

V prípade prekvapivo vysokej zločinnosti občanov Srbska upozorňuje denník Die Welt však na fakt, že značná časť zločincov so srbskými pasy sú v skutočnosti obyvatelia Kosova, ktorí sa podieľajú na činnosti albánsky hovoriacich mafií v Nemecku. Srbsko naďalej považuje Kosovo za svoju súčasť a obyvateľom krajiny tak bez prieťahov ponúka svoje dokumenty totožnosti.

Špecifickým problémom je potom podľa Die Welt tiež kriminalita balkánskych Rómov, ktorá však nie je v štatistikách BKA nijako zvlášť oddelená od zločinnosti príslušníkov majoritnej spoločnosti konkrétnych krajín.

Podľa nemeckých konzervatívnych politikov väčšina ľudí zo štátov ako Srbsko alebo Gruzínsko, ktorí nemajú šancu v Nemecku azyl získať, žiadosti podávajú len preto, aby v čase do ich vybavenia mohli v Nemecku zdržiavať a páchať trestnú činnosť.

Obavy Nemecka, Francúzska či Talianska z nárastu kriminality z dôvodu „nájazdov“ zločineckých skupín boli podľa agentúry DPA aj za stredajším odložením schválenia liberalizácie vízového styku Európskej únie s Gruzínskom.

Vyše 29 percent všetkých trestných činov, ktoré spáchali od januára do marca žiadatelia o azyl, boli krádeže, 28 percent trestné činy ako podvod, sprenevera či falšovanie úradných listín. Zhruba štvrtina trestných činov predstavuje ublíženia na zdraví a zločiny proti osobnej slobode, pod čím sa skrýva napríklad hrozba alebo vydierania. Sexuálne delikty a vraždy či zabitia tvoria percento všetkých trestných činov migrantov v štatistike.

Viac ako polovica všetkých trestných činov z kategórie ublíženie na zdraví či zabitie a vražda sa odohrala v utečeneckých zariadeniach a v 50 percentách prípadov mali páchateľ a obeť rovnakú štátnu príslušnosť. Motívy týchto činov boli podľa BKA často etnicko-kultúrne a náboženské.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kriminalita #migranti