Nelegálna ťažba lazuritu v Afganistane zaisťuje islamistom milióny dolárov

Nelegálna ťažba lazuritu v Afganistane zaisťuje islamistickému hnutiu Taliban a ďalším povstaleckým skupinám príjmy vo výške 20 miliónov dolárov ročne. Uviedla to tento týždeň medzinárodná organizácia Global Witness, ktorá preto žiada, aby bol tento modrý polodrahokam zaradený medzi takzvané konfliktné minerály. Lazurit sa tisíce rokov ťaží v afganskej provincii Badachšán.

09.06.2016 16:00
Taliban, afganistan, Foto: ,
Hnutie Taliban a iné islamistické hnutia v Afganistane profitujú z ťažby lazuritu, upozorňujú aktivisti.
debata (18)

Za konfliktné minerály sú označované suroviny, ktorých predaj financuje ozbrojené konflikty. Žiadosť mimovládnej organizácie Global Witness zaradiť lazurit do tejto skupiny nerastov podporil tiež afganský prezident Ašraf Ghana. Ten prirovnal Afganistan k africkému Kongu, kde ťažba nerastov po desiatky rokov živila miestnu občiansku vojnu.

Ak by lazurit získal nálepku „konfliktného nerastu“, bol by Kábul nútený začať regulovať jeho ťažbu a možno by pre tento polodrahokam musel zriadiť aj centrálnu burzu, aby bolo jasné, odkiaľ každý z kameňov pochádza a kto má z jeho predaja zisk.

Krásne modrý polodrahokam sa využíva v klenotníctve či k výrobe rôznych ozdobných predmetov. Väčšina lazuritu vyťaženého v Afganistane sa vyváža do Číny, píše sa v správe.

Modrý polodrahokam sa využíva v klenotníctve či... Foto: SITA, Rahmat Gul
Lazurit, Afganistan, Modrý polodrahokam sa využíva v klenotníctve či k výrobe rôznych ozdobných predmetov.

„Skutočnosť, že predaj lazuritu Číne poskytuje finančné prostriedky Talibanu, je v rozpore s oficiálnym postojom čínskej vlády, ktorá pôsobí ako vyjednávač pri afganských mierových rozhovoroch,“ uviedla organizácia Global Witness, ktorá sídli v Londýne.

Podľa aktivistov z Global Witness boje medzi afganskými kmeňovými vodcami o kontrolu nad viac ako 6 500 rokov využívanými lazuritovými baňami v severovýchodnej provincii Badachšán sú hnacím motorom konfliktu v Afganistane. Všetky prístupové cesty k lazuritovým baniam v Badachšáne ovláda Taliban.

Lazurit sa po tisíce rokov ťaží v afganskej... Foto: Reuters, MOHAMMAD ISMAIL
Lazurit, Afganistan, Lazurit sa po tisíce rokov ťaží v afganskej provincii Badachšán.

„V súčasnej situácii, keď 50 percent ziskov z ťažby ide do rúk Talibanu, je lazurit jednoznačne konfliktný nerast,“ vyhlásil expert organizácie Global Witness Stephen Carter. Zisky z banskej činnosti sú „druhým najväčším zdrojom príjmov Talibanu po drogách“, píše sa v správe organizácie.

Afganistan oplýva nerastným bohatstvom, ktorého hodnotu vlády v Afganistane aj v USA odhadujú na jeden až tri bilióny dolárov. Toto bohatstvo, ktoré zahŕňa aj zásoby železnej rudy, zlata, medi, uhlia, mramoru, rubínov, smaragdov a ďalších drahých kameňov, zároveň predstavuje hrozbu, že bude ďalej rozdúchavať konflikty.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #islamisti #nerastné bohatstvo #lazurit