Zvíťazí futbal nad terorom?

Začína sa prvý európsky športový sviatok v podmienkach výnimočného stavu. Francúzsko, kde teroristi za uplynulého pol druha roka vo dvoch vlnách zabili bezmála 150 ľudí, sa celý mesiac chystá čeliť zvýšeným bezpečnostným rizikám spojeným s futbalovými majstrovstvami Európy. "Hrozba existuje," pripúšťa prezident François Hollande. "Ale nesmieme sa dať odradiť. Musíme spraviť všetko, aby sme zabezpečili, že Euro 2016 bude úspešné,” povedal pre rádio RFI.

10.06.2016 07:00
euro 2016, francúzsko, policajt, Foto: ,
Policajt stráži autobus anglického tímu, ktorý priviezol hráčov do hotela v Chantilly, kde sú ubytovaní.
debata (25)

Na bezpečnosť počas šampionátu bude dohliadať vyše 90-tisíc policajtov, žandárov, vojakov a príslušníkov súkromných bezpečnostných služieb.

„Francúzsko je na takom vysokom stupni bezpečnostnej pohotovosti, že na mnohé miesta spojené s turnajom teroristi len ťažko preniknú,“ uznáva bývalý príslušník britskej protiteroristickej jednotky David Lowe, prednášajúci na Liverpoolskej univerzite Johna Moorea.

„Úplne istí si však nemôžete byť. Ako sa vraví: štát musí mať stopercentné šťastie po celý čas, kým teroristom stačí, keď ho majú jediný raz,“ pripomína. „Čím ostražitejší sú policajti, bezpečnostní pracovníci i fanúšikovia a čím viac preventívnych opatrení sa podnikne, tým menšia je pravdepodobnosť, že budeme svedkami teroristického útoku. V boji proti terorizmu je prevencia jediným prostriedkom,“ dodal pre Pravdu.

Teroristická organizácia Islamský štát pohrozila Francúzsku novými útokmi počas šampionátu. Jeden z lídrov džihádistov Аbu Mohammed Adnani vo videu zverejnenom minulý mesiac vyzval svojich stúpencov, aby na Západe podnikali útoky počas ramadánu, moslimského pôstneho mesiaca, ktorý sa prakticky prekrýva s konaním futbalových majstrovstiev.

Jeden z predpokladaných strojcov útokov v Paríži i Bruseli Mohamed Abrini sa navyše podľa denníka Le Figaro priznal, že atentáty, ktoré si v marci v belgickej metropole vyžiadali 32 obetí, páchatelia pôvodne plánovali uskutočniť vo Francúzsku v čase Eura 2016. Mimochodom, aj novembrový masaker v Paríži sa začal odpálením sa samovražedných útočníkov pred Stade de France, arénou, kde sa dnes turnaj začína a kde 10. júla vyvrcholí finálovým zápasom.

Šéf francúzskej kontrarozviedky Patrick Calvar varuje pred podceňovaním týchto hrozieb. „Džihádisti sa chcú pomstiť za vojenské porážky, ktoré utrpelo ich zoskupenie aj zásluhou akcií medzinárodnej koalície vrátane Francúzska,“ povedal pre Le Figaro.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve ubezpečuje verejnosť, že na ochranu Eura 2016 sú mobilizované všetky rezervy nielen štátu a organizátorov turnaja, ale aj miest, kde sa zápasy budú konať.

Jeho ministerstvo tento týždeň spustilo špeciálnu mobilnú aplikáciu, ktorá má majiteľov múdrych telefónov v angličtine či vo francúzštine varovať pred prípadnou konkrétnou teroristickou hrozbou v oblasti, kde sa budú pohybovať.

„Bezpečnostné zložky rozpracovali scenáre reakcie na desiatky možných variantov útokov,“ cituje Cazeneuvea Le Figaro, podľa ktorého sa nacvičoval postup pri zajatí rukojemníkov i po prípadnom útoku toxickými látkami. Podľa bezpečnostného experta Lowea po vlaňajších útokoch sa francúzske úrady poučili a nepochybne sú lepšie pripravené odvrátiť hrozbu.

Otázky a odpovede

Čo je najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre majstrovstvá Európy vo futbale?
Hlavnou bezpečnostnou hrozbou zostáva teroristická organizácia Islamský štát (IS). Z Francúzska sa k radikálom pridalo okolo 1 700 ľudí. Časť z nich zabili, iní sa vrátili, ale je očividné, že mnoho predstavuje veľké bezpečnostné riziko.

Belgický radikál Abdelhamid Abaaoud, ktorý sa podieľal na útokoch v Paríži v novembri 2015, podľa dostupných informácií pomáhal trénovať po francúzsky hovoriacich džihádistov. Koľko z nich je späť v Európe, a čo chystajú, je nejasné. Problémom však môže byť aj teroristická sieť Al-Kajdá či pravicoví alebo ľavicoví radikáli.

Aké problémy ešte hrozia vo Francúzsku?
Krajina rieši viaceré štrajky, ktoré súvisia so zmenou zákonníka práce. Odbory v majstrovstvách Európy vidia príležitosť, ako zatlačiť na vládu, aby nezmenila 35-hodinový pracovný týždeň.

Štrajkujúci dokonca blokovali rafinérie v krajine, čo spôsobilo nedostatok pohonných hmôt. Protestujú aj železničiari, majú sa pridať leteckí dispečeri a piloti a v niektorých mestách neodvážajú smeti.

„Určite rátajú s možnosťou, že teroristi znova zaútočia strelnými zbraňami a pomocou viest s trhavinou,“ predpokladá s tým, že preniknúť s takýmto arzenálom do blízkosti štadiónov, ktoré majú byť obkolesené dvojitým bezpečnostným kordónom, bude prakticky nemožné.

Bezpečnostné zložky sú pripravené aj na sofistikovanejšie varianty útokov, napríklad pomocou dronov. Nad športoviskami budú platiť prísne pravidlá bezletovej zóny, v ich okolí sú rozmiestené moderné protidronové systémy.

Veterán britskej protiteroristickej jednotky však upozorňuje, že kým štadióny, na ktorých sa v priebehu mesiaca očakáva 2,5 milióna divákov, by nemal byť väčší problém premeniť na prakticky neohroziteľné pevnosti, zostáva ešte dosť takzvaných mäkkých terčov, ktoré budú oveľa zraniteľnejšie.

„Predpokladám, že vo verejnej doprave, najmä v metre, budú sprísnené bezpečnostné kontroly. Iným problémom sú však fan zóny v každom z desiatich miest, kde sa budú hrať zápasy,“ pripomína Lowe.

Vo fan zónach z veľkoplošnými obrazovkami sa očakáva celkovo možno až osem miliónov návštevníkov. V najväčšej z nich, pri Eiffelovke, sa na plochu veľkú ako 30 futbalových ihrísk zmestí naraz až 90-tisíc ľudí.

Z policajných kruhov sa ozvali aj návrhy, aby sa fan zóny zrušili, lebo taký rozsiahly otvorený priestor je zložité ustrážiť, minister Cazeneuve to však odmietol s tým, že aj tieto miesta vyhradené pre fanúšikov budú ohradené dvojitým bezpečnostným kordónom.

V predvečer otvorenia šampionátu organizátori potvrdili, že stále neexistuje žiadna presná konkrétna hrozba, ktorá by potvrdzovala, že teroristi sa chystajú udrieť počas turnaja. Bezpečnostný expert Lowe to považuje za dobrý signál, že bunky džihádistov sa podarilo rozbiť.

„Nie je ľahkou úlohou uskutočniť podobne efektívny teroristický útok, akých svedkom bola Európa v posledných 18 mesiacoch. Vyžaduje si to dôkladné plánovanie a podpornú sieť. Osoby zo zoznamu podozrivých z podpory terorizmu budú pod prísnym dohľadom. Prirodzene, jednotlivcov to nemusí odradiť od pokusu uskutočniť nejaký druh útoku, ale bez podpory majú malú šancu,“ predpovedá.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EURO 2016