Expert: Bezpečnosť na EURO 2016 je viditeľná, ale hrozba je reálna

Od vlaňajších novembrových útokov, pri ktorých v Paríži zahynulo 130 ľudí, vládne vo Francúzsku výnimočný stav. V tejto atmosfére sa začínajú majstrovstvá Európy vo futbale.

10.06.2016 12:00
uefa euro 2016, bezpečnosť, policajt Foto:
Majstrovstvá Európy vo futbale sa nesú v tieni obáv z teroristických útokov. Na ich bezpečnosť vyčlenili organizátori viac ako 24 miliónov eur. Nasadených je okolo 90-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek. Na snímke príslušník ochranky hliadkuje v zóne pre fanúšikov v meste Lille.
debata

"Keby sa zásadným spôsobom zvýšila hrozba teroristického útoku, tak výnimočný stav dáva bezpečnostným zložkám možnosť rýchlejšie zasiahnuť,“ pripomenul pre Pravdu Martin Michelot, francúzsky bezpečnostný analytik z inštitútu EUROPEUM.

Čo majú aj slovenskí fanúšikovia, ktorí prídu do Francúzska, očakávať od majstrovstiev Európy vo futbale? Francúzsko vlani zažilo dva veľké teroristické útoky. Zároveň sme svedkami štrajkov rôzneho druhu, v niektorých mestách dokonca neodvážajú smeti.
Chápem, že ľudia majú obavy. Bezpečnostné opatrenia týkajúce sa všetkého, čo súvisí s futbalom, sú však mimoriadne. Okolo štadiónov aj zón pre fanúšikov. Polícia tiež analyzuje, ktoré zápasy by mohli byť viac rizikové, koho pustiť do fanúšikovských zón. Bezpečnostné zložky budú teda veľmi viditeľné. Súkromné bezpečnostné služby majú tiež k dispozícii viac ako 13-tisíc ľudí. Budú zaisťovať fanúšikovské zóny a budú na štadiónoch. Nanešťastie je pravda, že hrozba teroristického útoku vo Francúzsku zostáva reálna.

Je výnimočný stav v krajine stále potrebný?
Je to otázka bezpečnosti. Keby sa zásadným spôsobom zvýšila hrozba teroristického útoku, tak výnimočný stav dáva bezpečnostným zložkám možnosť rýchlejšie zasiahnuť. Je veľmi dôležité zdôrazniť to. Pretože rýchlosť zásahu je v týchto prípadoch kľúčová. Je to podstatné aj ako odkaz verejnosti, aby sa cítila bezpečnejšia. A je to spojené s ochranou hraníc. Minimálne domáca verejnosť to očakáva. Nanešťastie niektorí fanúšikovia môžu očakávať rady pri pasových kontrolách. Treba pripomenúť, že obmedzenie schengenskej zóny voľného pohybu je v takýchto prípadoch opodstatnené na základe dohôd. Ide aj o to, aby boli ľudia chránení. Nedá sa tvrdiť, že to dokáže výnimočný stav. Ako som však povedal, ide o to, aby polícia mohla konať rýchlo. Vláda už diskutovala o tom, že po 26. auguste, keď vyprší súčasné predĺženie výnimočného stavu, ho už úrady neobnovia.

Aký problém predstavujú štrajky?
Sociálne nepokoje sa vo viacerých prípadoch týkajú miest, v ktorých sa nehrajú futbalové zápasy. Nemyslím si, že to bude mať nejaký zásadný vplyv na majstrovstvá Európy. Samozrejme, štrajky, najmä tie v železničnej doprave, sú bezpochyby frustrujúce. Vláda to priznáva. Šéf najväčších odborov však v súkromí povedal, že podpora pre štrajk klesá a že Francúzi očakávajú, že šampionát nebudú sprevádzať veľké problémy. Vláda sa tiež veľmi organizovane snaží riešiť menšie nepríjemnosti, ktoré by mohli vzniknúť v regiónoch, napríklad dopravné štrajky na lokálnej úrovni. Vláda preto hľadá náhradné riešenia. Tlačí na odbory, aby sa vzdali štrajkov.

Keď bude šampionát úspešný a možno ho aj domáci vyhrajú, predpokladáte, že by to mohlo mať nejaký vplyv na francúzsku politickú scénu? Na budúci rok sa v krajine konajú prezidentské voľby.
Pravdupovediac si to nemyslím. Futbal je veľmi populárny, ale súčasnému prezidentovi Françoisovi Hollandovi to nepomôže. Povedzme to takto. Hollande nebol schopný si na dlhšie obdobie získať dôveru ľudí, aj keď veľmi dobre dokázal odpovedať na teroristické útoky. Pozitívny výsledok majstrovstiev na tom len veľmi ťažko niečo zmení. Iba 14 percent Francúzov je s ním spokojných. A iba tri percentá hovoria, že doteraz ako prezident urobil skutočne dobrú prácu. Ako vravím, majstrovstvá Európy na tom nič nezmenia. Nikto nemá takéto očakávanie. Futbal Hollandovi nepomôže. Mohol by sa však politicky opakovať škandál z majstrovstiev sveta v Južnej Afrike v roku 2010.

K čomu došlo?
Z Národného frontu Marine Le¤Penovej na adresu francúzskych futbalistov arabského a afrického pôvodu zaznelo, že sú multimilionársky odpad. Lenže Hollandovi nič nepomôže, lebo jeho popularita je jednoducho absolútne nízka.

Francúzsky tím je skutočne veľmi rozmanitý, multikultúrny. Najmä keby sa mu darilo, mohlo by to oslabiť pozície krajne pravicového Národného frontu?
Národný front teraz tvrdí, že ho futbal nezaujíma. Le Penová v skutočnosti v minulosti viac ráz kritizovala Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) za to, že z futbalu je obchod a že šport predala do súkromných rúk. Akýkoľvek výsledok majstrovstiev nebude mať vplyv na to, ako sa na šéfku Národného frontu díva verejnosť. Okrem pocitu dočasného šťastia nikto neočakáva, že futbal bude mať dosah na francúzsku spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #EURO 2016 #Martin Michelot