Izrael uzavrel do nedeľnej polnoci prechody na palestínske územia

Izrael počnúc piatkovým ránom až do nedeľnej polnoci uzavrel prechody na obe palestínske územia. Ide o dodatočné bezpečnostné opatrenia prijaté po stredajšom atentáte v Tel Avive, kde dvaja Palestínčania zastrelili štyroch Izraelčanov.

10.06.2016 09:32
izrael, streľba Foto: ,
Pri stredajšej streľbe na trhovisku Sarona zahynuli štyria Izraelčania.
debata (1)

Už vo štvrtok Izrael zrušil povolenie vstupu viac ako 80 000 Palestín­čanov smerujúcich počas pôstneho mesiaca Ramadánu do mešít v Jeruzaleme. Prechody na Západný breh Jordánu a do Pásma Gazy majú zostať podľa armádnej hovorkyne uzavrené pre všetkých Palestínčanov s výnimkou humanitárnych prípadov.

Novinár agentúry AFP ale oznámil, že v Kalandíji, kde je hlavný prechod medzi Jeruzalemom a palestínskym Ramalláhom, bolo ráno niekoľko sto ľudí a do Izraela prešli. Prechody používajú väčšinou ľudia, ktorí majú izraelské pracovné povolenie.

Pri atentáte bol jeden z útočníkov zranený. Obaja z miesta ušli, ale neskôr ich chytili. Podľa izraelskej tlače sa jeden z atentátnikov ukryl v byte policajta. Policajtova manželka povedala televízii, že keď sa v stredu večer s manželom, ktorý nebol v službe, vracala domov v blízkosti atentátu, vošiel s nimi dovnútra muž v obleku a požiadal o vodu. „Z ničoho sme ho nepodozrievali, mysleli sme, že kvôli útoku spanikáril,“ oznámila. Manžel vraj schmatol služobnú čiapku a zbraň a vybehol von pomáhať kolegom. Tam však narazil na druhého z útočníkov, ktorý bol oblečený rovnako ako muž, ktorý prišiel k nemu domov. Bežal späť a bál sa, že „nájde rodinu po smrti“. Muža potom zadržal.

Palestínska agentúra WAFA publikovala odsúdenie, akým na útok reagoval palestínsky vodca Mahmúd Abbás. Zverejnila tiež fotografie veľkolepého ohňostroja v Gaze, ktorý bol vraj oslavou Ramadánu, nie útoku. Izraelský denník Haarec napísal, že niektorí Palestínčania útok oceňujú, ale zároveň hovoria, že Izraelčania pocítili na vlastnej koži to, ako oni žijú každý deň – so zbraňami za chrbtom. V tom zmysle na útok reagoval palestínsky vládny Fatah. Považuje ho za „osobnú a prirodzenú reakciu“ na násilie páchané izraelským štátom na Palestínčanoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #tel aviv #ramadán #Palestínčania