V Kazachstane zlikvidovali ďalších ozbrojencov

Kazašské bezpečnostné zložky dnes počas protiteroristickej operácie v meste Aktobe na západe krajiny zlikvidovali ďalších piatich ozbrojencov. S odvolaním sa na kazašský Výbor štátnej bezpečnosti (KNB) o tom informovala agentúra RIA Novosti.

10.06.2016 09:57
kazachstan Foto:
Kvety pred jedným z obchodov v meste Aktobe, ktorý sa pred pár dňami stal terčom útoku.
debata (4)

Tlačová služba KNB dnes oznámila, že operatívny štáb pre boj s terorizmom dnes v Aktobe spustil špeciálnu operáciu, ktorej cieľom bolo zadržať osoby podozrivé zo spoluúčasti na nedávnych útokoch v tomto meste. Po obkľúčení ich skrýše v bytovom dome skupina podozrivých neuposlúchla výzvu polície vzdať sa a kládla ozbrojený odpor. Polícia ich preto zlikvidovala.

KNB spresnil, že počas policajnej razie nebol zranený žiaden obyvateľ domu. Obyvateľov priľahlej štvrte evakuovali. Polícia do štvrte stiahla posily a v uliciach hliadkovali obrnené vozidlá. Podľa očitých svedkov sa streľba v uliciach ozývala už v noci nadnes, keď podľa agentúry RIA Novosti došlo k útoku na obchod so zbraňami.

Ide pritom o rovnakú štvrť, kde sa uplynulú nedeľu odohrali útoky na dva obchody so zbraňami a kasárne Národnej gardy. Podľa kazašského ministerstva vnútra útok spáchala skupina „prívržencov radikálnych netradičných náboženských hnutí“. Dnešnou operáciou počet stúpol počet zlikvidovaných útočníkov na 18, štyria utrpeli zranenia a po šiestich podozrivých sa pátra.

Podľa pozorovateľov možno posledný vývoj v Kazachstane interpretovať aj ako pokus o „vyhodenie Eurázie do vzduchu z Kazachstanu“. Podľa RIA Novosti sú udalosti posledných dní „opakovaním scenára z Líbye z roku 2011 – len, na rozdiel od tejto severoafrickej krajiny, neúspešným“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #kazachstan #ozbrojenci