Francúzska vláda ubezpečuje, že štrajk neohrozí šampionát

Francúzska vláda ubezpečuje, že zaistí dopravu všetkých 80-tisíc divákov, ktorí sa majú večer zúčastniť na otváracom zápase futbalového Eura 2016 na štadióne Stade de France na predmestí Paríža. Povedal to dnes ráno štátny tajomník pre dopravu Alain Vidalies. Nebude pritom nutné prijímať nejaké mimoriadne opatrenia, ale vláda je pripravená v prípade potreby využiť všetky možnosti na zabezpečenie šampionátu, upozornil predstaviteľ vlády.

10.06.2016 10:20
Francúzsko, štrajk Foto: ,
Počas štrajku vo Francúzsku nepremáva alebo je obmedzená premávka vlakov na regionálnych i vnútroštátnych tratiach.
debata (1)

Štrajk na železnici pokračuje, ale štátne dráhy SNCF pripravili 50 špeciálnych vlakových súprav, ktoré budú dopravovať fanúšikov medzi metropolou a štadiónom v Saint-Denis, spresnil Vidalies v rozhlase. Verí tiež, že železničiari vyslyšia tých predstaviteľov odborov, ktorí vyzývajú na nenarušovanie futbalového šampionátu.

Vidalies však zdôraznil, že vláda je v prípade potreby pripravená využiť zákonné možnosti úradne nariadiť štrajkujúcim návrat do práce.

Takzvané úradné vyžiadanie niektorých štrajkujúcich môže vláda nariadiť mimoriadnym dekrétom v prípade, že je vážne ohrozený verejný poriadok a bezpečnosť. V prípade odmietnutia tohto nariadenia hrozí potom štrajkujúcim až šesťmesačné väzenie a pokuta 10 000 eur.

Štrajk železničiarov za lepšiu pracovnú dobu a proti reforme zákonníka práce trvá už takmer dva týždne. Vážne narúša aj linky expresnej podzemky RER, ktorá spája Paríž s predmestiami a ktorá spadá pod SNCF. Sociálne konflikty zasiahli niekde v metropole tiež odvoz odpadkov, ale metro a ďalšie hromadné prostriedky dopravného podniku RATP fungujú. Starostka Paríža Anne Hidalgová ráno uistila, že ešte dnes všetky odpadky z ulíc zmiznú.

Na štadióne Stade de France sa vlani v novembri odohral jeden z teroristických útokov islamistov, ktorí v Paríži povraždili 130 ľudí. Úvodný zápas Francúzsko-Rumunsko začne o 21:00 SELČ a uskutoční sa za mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Úvodný a finálové stretnutie šampionátu boli vyhodnotené ako najrizikovejšie na zopakovanie útoku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #štrajk #EURO 2016