Rusko má problém s americkým torpédoborcom v Čiernom mori

Rusko bude reagovať na incident, pri ktorom loď amerického námorníctva vplávala do Čierneho mora. Oznámil to v piatok Andrej Kelin z ruského ministerstva zahraničia. Aký druh reakcie Rusko chystá, ale neoznámil.

10.06.2016 11:40
torpédoborec Foto: ,
Americký torpédoborec Porter v Istanbule.
debata (556)

Podľa ruských médií priplával americký torpédoborec Porter do Čierneho mora pred niekoľkými dňami v rámci rutinnej plavby. V Moskve ale jeho prítomnosť vyvolala znepokojenie, pretože plavidlo bolo nedávno vybavené novým raketovým systémom.

Začiatkom júna zverejnilo americké velenie video so záznamom incidentu, pri ktorom ruské lietadlo Su-24 preletelo nebezpečne blízko amerického raketového krížnika Ross v Čiernom mori.

Boli tiež hlásené vzdušné incidenty. Pri jednom z nich ruské bojové lietadlo preletel v tesnej blízkosti amerického výzvedného lietadla. Americkí experti tvrdia, že vzhľadom k zvýšenej prítomnosti lietadiel a lodí USA v Čiernom a Baltskom mori je častejší kontakt s ruskými bojovými prostriedkami prirodzený. Znepokojenie podľa nich vyvoláva skutočnosť, že ruské stroje americké plavidlá a lietadlá priamo ohrozujú.

556 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #torpédoborec