Šéf protimafiánskeho útvaru českej polície odchádza do civilu

Šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) českej polície Robert Šlachta v piatok podal na policajnom prezídiu svoju rezignáciu a odchádza do civilu.

10.06.2016 12:28
Milan Chovanec Foto: ,
Vládnuci sociálni demokrati reorganizáciu polície vnímajú ako odbornú otázku, ktorá je v kompetencii ich ministra vnútra Milana Chovanca (na archívnej snímke).
debata (3)

Jeho žiadosť schválili za 15 minút, políciu opúšťa po 25 rokoch, informoval v piatok server iDnes.cz.

Šlachta tým reagoval na pripravovanú reorganizáciu, pri ktorej dôjde k zlúčeniu jeho útvaru s Útvarom pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality a vytvorenie Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu.

„Nemôžem sa podieľať na niečom, k čomu nemám dôveru,“ potvrdil pre denník MF Dnes.

„Riaditeľ ÚOOZ pán plukovník Robert Šlachta dnes ráno podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru k 30. júnu 2016. Jeho žiadosti bolo vyhovené,“ potvrdila hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková.

Šlachta povedal, že od polície nechcel odísť. Na čele ÚOOZ strávil desať rokov, v polícii 25 rokov. Jediný dôvod, prečo odchádza, sú chystané zmeny.

„Vyjadrím sa k tomu ešte neskôr, je to pre mňa ešte príliš živé,“ citoval ho iDnes.cz. Spoločne so Šlachtom sa podľa servera Lidovky.cz rozhodli odísť aj jeho námestník Stanislav Růžička a niekoľko vedúcich odborov útvaru. Všetci požiadali o uvoľnenie z polície k 1. júlu po niekoľkohodinovom rokovaní s vedením českej polície vrátane policajného prezidenta Tomáša Tuhého.

Kým vládnuci sociálni demokrati reorganizáciu polície vnímajú ako odbornú otázku, ktorá je v kompetencii ich ministra vnútra Milana Chovanca a vedenia polície, koaličné hnutie ANO plánované zmeny kritizuje, pričom jeho nominant, minister spravodlivosti Robert Pelikán, pohrozil v tejto súvislosti v stredu dokonca demisiou.

Kriticky sa stavia k plánovaným zmenám aj najvyšší štátny zástupca (prokurátor) Pavel Zeman.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #organizovaný zločin