Päť Indov dostalo za znásilnenie dánskej turistky doživotie

Indický súd v piatok poslal na doživotie za mreže päticu mužov, ktorí predvlani znásilnili a okradli dánsku turistku. Prípad, ktorý je jedným z radu sexuálnych útokov na ženy v Indii, sa stal za bieleho dňa v metropole Dillí. Všetci odsúdení sú podľa agentúry AP bezdomovci.

10.06.2016 12:42
debata (7)

Päťdesiatjeden ročná dánska turistka sa podľa polície stratila v januári 2014 blízko obľúbenej nákupnej oblasti v Dillí a opýtala sa skupiny mužov na cestu. Päť mužov ozbrojených nožom ju namiesto rady odviedlo na skryté miesto, kde ju hromadne znásilnili a ukradli jej peniaze, iPad a telefón. Držali ju takmer tri hodiny.

Súd v piatok vyniesol verdikt v prítomnosti všetkých piatich mužov, ktorí sa proti nemu môžu odvolať. Téma násilia na ženách sa v Indií dostala do popredia spoločenského záujmu v roku 2012, keď v hlavnom meste zomrela študentka, ktorú v idúcom autobuse brutálne znásilnila skupina mužov. Jeden z nich neskôr spáchal vo väzení samovraždu, štyroch súd odsúdil na trest smrti. Posledný z nich, ktorý bol v čase útoku neplnoletý, sa vlani v decembri dostal z väzenia.

Prípad vyvolal v celej krajine protesty a prinútil vládu k zmene zákonov na ochranu žien. Aj napriek tomu počet násilných činov výrazne neklesol a súdy mnohokrát nestíhajú páchateľov efektívne trestať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #India #znásilnenie #doživotie #násilie na ženách