Schäuble: Brexit by zrejme vyvolal referendá i v ďalších krajinách

Ak by sa Briti v nadchádzajúcom referende rozhodli pre odchod z Európskej únie, mohlo by to vyvolať podobné hlasovania i v ďalších členských štátoch bloku. V rozhovore poskytnutom časopisu Der Spiegel to v piatok uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

10.06.2016 13:47
debata (33)

Pokiaľ by Briti skutočne zvolili brexit, nemohli by podľa Schäubleho už naďalej profitovať z úniového jednotného trhu.

„Odpoveďou na prípadný brexit nemôže byť požiadavka na hlbšiu integráciu,“ uviedol Schäuble v rozhovore. „To by bolo dosť neobratné. Mnohí by sa právom pýtali, či sme to my politici ešte stále nepochopili,“ do­dal.

Aj keď zástancovia zotrvania Británie v EU zvíťazia len miernou väčšinou, „budeme to musieť brať ako varovanie, aby sme nepokračovali tak, ako doteraz,“ uviedol minister vlády kancelárky Angely Merkelovej.

Prípadný brexit by mal negatívne dôsledky na hospodárstvo niektorých členských krajín, varoval Schäuble. „Moji kolegovia v eurozóne a ja urobíme všetko pre to, aby sme tieto dôsledky obmedzili. Pripravujeme sa na všetky možné scenáre,“ dodal.

Podľa nemeckého ministra financií je dosť možné, že si z Británie po prípadnom brexite vezmú príklad i ďalšie členské krajiny a usporiadajú vlastné referendá o zotrvaní v EÚ. „Ako by reagovalo napríklad Holandsko, ktoré má tradične silné vzťahy s Britániou?“ opýtal sa Schäuble. Pokiaľ by z únie odišla len Británia, európsky blok by to zvládol.

Britov Schäuble dnes varoval, že odchod z únie by poškodil ich hospodárstvo. Keby to ekonomiku nijako nezasiahlo, považoval by to vraj za „zázrak“. Po brexite by podľa neho Londýn určite nemohol využívať výhody spoločného európskeho trhu ako nečlenské krajiny Nórsko či Švajčiarsko. „To by tá krajina musela dodržiavať pravidla klubu, z ktorého práve odišla,“ poznamenal.

Briti budú o budúcnosti svojej krajiny v Európskej únii hlasovať v referende 23. júna. Prieskumy verejnej mienky neprinášajú dlhodobo jasné odpovede výsledkov – napríklad v pondelok viedli zástancovia brexitu, v utorok jeho odporcovia.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Wolfgang Schäuble #Brexit