Začali sa oficiálne oslavy 90. narodenín kráľovnej Alžbety II.

Bohoslužba v londýnskej katedrále sv. Pavla otvorila víkend oficiálnych osláv 90. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. V rodinnom kruhu panovníčka oslávila svoje narodeniny už 21. apríla. Terajších tradičných verejných osláv sa zúčastňuje aj kráľovnin manžel princ Philip, ktorý sa dožíva 95 rokov.

10.06.2016 13:55
Alžbeta II, princ, Philip Foto: ,
Manželia, britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip, sú na novom portréte zladení oblečením v staroružovej farbe, princ má ružovú košeľu a kráľovná prúžkovanú halenku a kabátik.
debata (13)

Pri príležitosti jeho jubilea mu kráľovná vzdala hold. V krátkom vyhlásení uviedla, že manžel „bol, celkom jednoducho, mojou silou a oporou po všetky tie roky“.

Kráľovská rodina súčasne zverejnila nový portrét kráľovského páru, ktorý sa zosobášil pred 68 rokmi. Jeho autorkou je renomovaná fotografka Annie Leibovitzová. Manželov fotografovala u nich doma vo Windsorskom zámku, keď v apríli pri príležitosti skutočných narodenín kráľovnej (21. apríla) urobila tri nové portréty Alžbety II. s jej obľúbenými psami.

Alžbeta II. a nadporučík Philip Mountbatten, pôvodne princ dánsky a grécky, sa zasnúbili v roku 1947 a niekoľko mesiacov nato sa zobrali vo Westminster Abbey v Londýne. Princ dostal titul princ Philip, vojvoda z Edinburghu. Majú spolu štyri deti: Charlesa, Anne, Andrewa a Edwarda.

Zástup ľudí počas osláv 90. narodenín kráľovnej...
Kráľovná Alžbeta II a princ Charles opúšťajú...
+9Vojvodkyňa Kate na bohoslužbe v katedrále...

Aby oslavám prialo počasie

V iný ako skutočný deň svoje narodeniny po prvý raz oslávil už v roku 1748 kráľ Juraj II. a odvtedy sa narodeniny britských monarchov oslavujú oficiálne väčšinou v júni. Je totiž vyššia pravdepodobnosť, že bude pekné počasie pre už tradične veľkolepú prehliadku. Tá je hlavným bodom osláv.

Asi hodinová prehliadka 1 100 vojakov v historických uniformách sa uskutoční v metropole v sobotu. Kráľovná ju bude sledovať s manželom a ďalšími členmi kráľovskej rodiny z balkóna Buckinghamského paláca. Oslavy v center Londýna si nenechajú ujsť tisíce ľudí.

Možno očakávať, že rovnako ako vlani, pritiahne veľkú pozornosť médií aj verejnosti najmä mladá rodina princa Williama. S vojvodkyňou Kate dve deti, takmer trojročného syna Georgea a ročnú dcéru Charlotte. Očakáva sa, že sa všetci štyria na prehliadke zúčastnia.

V nedeľu oslavy podľa britskej spravodajskej stanice BBC zakončí obed, ktorý na priestranstve naproti Buckinghamskému palácu panovníčka usporiada pre zhruba 10-tisíc ľudí. Ide o pripomienku kráľovninho patronátu nad viac ako 600 charitatívnymi organizáciami. Kráľovskú rodinu budú podľa organizátorov zastupovať predovšetkým princovia William a Harry.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #princ Philip