Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších predpisoch o zbraniach

Krajiny Európskej únie sa v Luxemburgu dohodli na nových opatreniach, sprísňujúcich kontrolu strelných zbraní po krvavých útokoch v Paríži a Bruseli. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Slovensko zastupoval na stretnutí minister vnútra Robert Kaliňák.

10.06.2016 14:56
debata (13)

Medzi opatreniami sú aj prísnejšie pravidlá pre nákup a vlastnenie automatických zbraní – čo sú kroky, ktoré majú zabrániť, aby sa znefunkčnené strelné zbrane mohli znovu dostať medzi používateľov, a majú tiež umožniť lepšie sledovanie nelegálne predávaných zbraní.

Podľa dnešných slov holandského ministra spravodlivosti Arda van der Steura bude výsledkom to, že „sa zníži riziko, že sa legálne strelné zbrane dostanú na ilegálny trh“.

Opatrenia stanovujú minimálne normy, ktoré musia členské štáty EÚ dodržiavať, ale nebránia týmto krajinám zaviesť ešte prísnejšie zákony.

Viaceré krajiny navrhované opatrenia odmietali, uviedli podľa agentúry DPA diplomati EÚ. Pokým Luxembursko ich kritizovalo ako príliš mierne, Česká republika a Poľsko ich označili za príliš prísne.

Novú smernicu musia ešte schváliť poslanci Európskeho parlamentu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #strelné zbrane