Iracké jednotky sa priblížili na tri kilometre od centra Fallúdže

Iracké protiteroristické jednotky sa priblížili do vzdialenosti troch kilometrov od centra Fallúdže a upevnili svoje pozície na juhu mesta. S odvolaním sa na veliteľa vojenskej operácie generála Abdala Vahába Saadího to uviedla agentúra AFP. Akcia, ktorej cieľom je získať kontrolu nad jednou z posledných bášt islamistov v Iraku, podľa generála pokračuje dobre.

10.06.2016 18:51
irak, fallúdža Foto: ,
Boje o mesto Fallúdža, ktoré leží 50 kilometrov západne od Bagdadu, sa začali 23. mája. Komplikuje ich prítomnosť civilistov.
debata (4)

„Tzv. Islamský štát (IS) chce, aby sa bitka konala mimo mesto, my sme sa však dostali dovnútra a obsadili celú túto oblasť za osem dní,“ povedal generál v rozhovore na streche jedného z domov, zatiaľ čo ukazoval na celé južné predmestie.

„Naši muži sú tu,“ uviedol a ukázal na svojom počítači na jednu z hlavných ulíc na juhu mesta. „To je 3,1 kilometra od hlavnej úradnej budovy v centre,“ dodal. Do centra mesta sa iracké jednotky podľa neho dostanú v priebehu niekoľkých dní.

Boje o mesto, ktoré leží 50 kilometrov západne od Bagdadu, sa začali 23. mája. Komplikuje ich prítomnosť civilistov. Podľa OSN mohlo vo Fallúdži uviaznuť až 90-tisíc ľudí. Ako však uviedol generál Saadí, operácia postupuje podľa plánu. „Od začiatku operácie bolo zabitých vyše 500 členov IS,“ dodal.

Americkí a irackí predstavitelia uviedli, že nemôžu potvrdil správu irackej televízie, že pri náletoch na severe Iraku bol zranený vodca IS Bakr Bagdádí. Chris Garver, hovorca Američanmi vedenej koalície, ktorá podniká letecké údery proti islamistom v Iraku i susednej Sýrii, poznamenal, že o tejto správe vie, ale „v tejto chvíli nemôže nič potvrdiť“. Podobne reagovali aj kurdskej a arabské bezpečnostné zdroje zo severu Iraku.

Televízna stanica Súmaríja citovala zdroj z provincie Ninive, podľa ktorého Bagdádí a ďalší vodcovia Islamského štátu utrpeli zranenia pri štvrtkovom nálete na jedno z veliteľstiev radikálov v blízkosti sýrskej hranice. Ako poznamenala agentúra Reuters, televízia má dobré vzťahy so šíitskými politikmi aj irackými jednotkami, ktoré bojujú s islamistami. V minulosti sa už objavilo množstvo podobných správ, že Bagdádí je zranený alebo mŕtvy, žiadna sa však nepotvrdila.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Fallúdža #IS