Do sýrskeho mesta Darájá dodali potraviny po štyroch rokoch

OSN a sýrsky Červený polmesiac dopravili humanitárnu pomoc do mesta Darájá, ktoré leží v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damask. Mesto má pod kontrolou opozícia a od roku 2012 ho oblieha armáda. Potravinová pomoc sa tam dostala po prvý raz od roku 2012, uviedla agentúra Reuters. Podľa obyvateľov oblasť niekoľko hodín potom bombardovali vládne sily. Neskôr hovorca OSN oznámil, že sa podarilo doviesť pomoc aj do ďalšieho obliehaného povstaleckého mesta Dúmá, ktoré sa tiež nachádza pri sýrskej metropole.

11.06.2016 08:32
OSN, Sýria, Daraja Foto:
OSN a sýrsky Červený polmesiac dopravili humanitárnu pomoc do mesta Darájá, ktoré leží v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damask.
debata

Darájá leží asi 12 kilometrov od Damasku. OSN sa už pokúsila dopraviť tam humanitárny konvoj minulý týždeň, ale podarilo sa tam dostať iba malé množstvo liekov. Podľa OSN je Darájá od roku 2012 bez dodávok potravín 4 000 ľudí. OSN nedávno oznámila, že ak sa opäť neotvorí pozemná cesta, bude sa uvažovať o zhadzovaní pomoci z lietadiel.

Do mesta priviezli potraviny, múku a lieky. V zásielke je podľa Svetového programu pre výživu (WFP) množstvo potravín vrátane ryže, šošovice, cukru a oleja, ktoré vystačia pre 2 400 ľudí na mesiac. Konvoj tiež doviezol 1,9 tony liekov, antibiotík a vitamínov, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Doručené však neboli špeciálne balíčky na liečbu popálenín, ktoré obsahujú lieky a obväzy, pretože to kabinet v Damasku zamietol, dodala WHO.

Asi tri hodiny potom tamojší obyvatelia informovali o nových náletoch, ktoré podľa nich podnikli sýrske lietadlá. Ako uviedli predstavitelia, vrtuľníky zhodili 28 barelových bômb, teda sudov naplnených trhavinou, naftou a kusmi ocele. Nebolo tak možné pokračovať v rozdeľovaní pomoci medzi obyvateľov.

Povolenie od vlády v Damasku získal aj ďalší konvoj, a pomoc sa tak podarilo doručiť aj do obliehaného mesta Dúmá. „Konvoj s potravinami a ďalšími zásobami vošiel do mesta,“ uviedol hovorca Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) Jens Laerke.

Podľa odhadov OSN žije v Sýrii v obliehaných oblastiach skoro 600 000 ľudí, z ktorých väčšina je v obkľúčení armády. Ukončenie obliehaní bolo jednou z požiadaviek sýrskej opozície pri minulých kolách nepriamych rokovaní s vládou.

Pre vjazd konvojov musí dať súhlas Damask. Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vo štvrtok povedal, že sýrska vláda súhlasila s prejazdom konvojov do všetkých 19 obliehaných miest. OSN v minulosti oznámila, že ak vláda povolenie nevydá, bude pomoc dopravovať letecky, aj keď je to nákladnejšie a nebezpečnejšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #humanitárna pomoc #Darájá