Líbyjská armáda získala z rúk IS prístav v meste Syrta

Sily lojálne líbyjskej vláde národnej jednoty podporovanej OSN dosiahli významný úspech v boji proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS), keď sa im podarilo získať pod svoju kontrolu prístav v strategicky dôležitom meste Syrta. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na facebookový profil mediálneho centra v Misuráte, odkiaľ pochádza väčšina brigád bojujúcich proti IS v Syrte a okolí.

11.06.2016 15:07
debata (6)

Dosiahnutiu kontroly nad prístavom, ležiacim asi päť kilometrov východne od centra mesta, predchádzali prudké boje, ktoré si podľa agentúry Reuters vyžiadali na strane síl lojálnych vláde 11 mŕtvych a 35 ranených. Od začiatku mája, keď sa boje o Syrtu začali, prišlo o život viac ako 100 príslušníkov týchto brigád a vyše 500 bolo zranených.

Džihádisti sa pokúsili prístav získať späť, no nepodarilo sa im to, uviedlo mediálne centrum v Misuráte.

Syrta, ležiaca približne 450 kilometrov východne od hlavného mesta Tripolis, je strategicky dôležitá, pretože sa nachádza na spojnici medzi východom a západom Líbye. Džihádisti z IS ju obsadili vlani, čím sa stala najväčším mestom v ich rukách mimo územia Iraku a Sýrie. V niekoľkých uplynulých dňoch utrpeli islamisti v Syrte a jej okolí výrazné územné straty.

Islamský štát využil chaos, ktorý vládne v Líbyi od zvrhnutia dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011 a na viac ako 100 kilometrov dlhom páse riedko osídleného centrálneho pobrežia vyhlásil kalifát, kam sa stiahli tisíce džihádistov z Blízkeho východu. Vláda národnej jednoty sa presunula do Tripolisu v marci a dúfa, že sa jej v Líbyi podarí obnoviť stabilitu a zastaviť expanziu IS.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #IS #Syrta