Oslavy 90. narodenín Alžbety II. pokračovali vojenskou prehliadkou

Tradičná vojenská prehliadka v centre Londýna bola ústredným bodom druhého dňa oficiálnych osláv 90. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. Kráľovná sa objavila na balkóne Buckinghamského paláca v sprievode celej kráľovskej rodiny vrátane pravnučky Charlotte, ktorá sa na tejto slávnostnej udalosti zúčastnila vôbec po prvý raz.

11.06.2016 18:47
alžbeta II., Kate, William Foto: ,
Britská kráľovská rodina na balkóne Buckinghamského paláca.
debata (11)

Kráľovná videla zhruba hodinovej defilé viac ako 1 600 vojakov a 300 koní v jasne zelenom kostýme doplnenom tradičným klobúkom. Hlavu britskej monarchie sprevádzal pri jazde kočom od Buckinghamského paláca manžel princ Philip, ktorý v piatok oslávil 95. narodeniny. Na sebe červenú uniformu a na hlave masívnu kožušinovú čiapku. Rovnaký odev zvolil aj následník trónu princ Charles a kráľovnin vnuk princ William, ktorí prehliadku absolvovali v sedlách koní.

Po slávnostnej prehliadke pred palácom, na ktorej zo zúčastnili vojaci v reminiscenciách historických odevov vrátane brnenia, sa kráľovská rodina presunula na balkón paláca. Odtiaľ videla vzdušné predstavenie stíhačiek a vrtuľníkov kráľovského letectva, ktoré vypúšťali do vzduchu dym vo farbách britskej vlajky. Tisíce priaznivcov panovníckej dynastie potešilo, že im z balkóna zamával najmladší v línii následníkov trónu princ George a vôbec po prvý raz sa tam objavila jeho mladšia sestra Charlotte. Tá si podľa BBC v náruči svojej matky vojvodkyne Kate zakrývala rukami uši, keď nad palácom prelietavali lietadlá.

Kráľovná dovŕšila deväťdesiatku 21. apríla, v súlade s tradíciou však narodeniny oslavuje až v týchto dňoch. Britskí monarchovia usporadúvajú oficiálne oslavu narodenín bez ohľadu na skutočný dátum narodenia väčšinou v júni, kedy je väčšia šanca na pekné počasie pre už tradične veľkolepú prehliadku, ktorá je hlavným bodom osláv. Túto prax zaviedol už v roku 1748 kráľ Juraj II.

Súčasťou osláv bude ešte plavba flotily historických lodí po Temži.

Oslavy potom v nedeľu zakončí obed, ktorý na priestranstve naproti Buckinghamskému palácu panovníčka usporiada pre zhruba 10-tisíc ľudí. Ide o pripomienku kráľovninho patronátu nad viac ako 600 charitatívnymi organizáciami. Kráľovskú rodinu budú podľa organizátorov zastupovať predovšetkým princovia William a Harry.

Hlavným bodom piatkového prvého dňa osláv bola bohoslužba vďakyvzdania v londýnskej katedrále svätého Pavla, počas ktorej vyjadril arcibiskup z Canterbury Justin Welby kráľovnej vďačnosť za desiatky rokov, ktorými viedla Britov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II.