Aktivisti pred základňou USA v Nemecku protestovali proti dronom

Tisíce demonštrantov vytvorili ľudskú reťaz pred americkou základňou Ramstein v juhozápadnom Nemecku. Vyjadrili tak svoj protest proti americkému programu útokov bezpilotných lietadiel, v ktorom údajne zohráva kľúčovú úlohu práve základňa Ramstein, informovala agentúra DPA.

11.06.2016 22:05
nemecko, protest, drony, Foto: ,
Podľa aktivistov Ramstein slúži ako technologické centrum kontroverzného programu likvidácie militantov bezpilotnými lietadlami.
debata (35)

Podľa organizátorov akcie niekoľkokilometrovú reťaz napriek daždivému počasiu vytvorilo asi 5 000 ľudí. Polícia odhadla počet účastníkov na približne dve tisícky.

Ramstein, nachádzajúci sa neďaleko mesta Kaiserslautern v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, je hlavnou americkou leteckou základňou v Európe.

Podľa aktivistov Ramstein slúži ako technologické centrum kontroverzného programu likvidácie militantov bezpilotnými lietadlami. Vlády Spojených štátov a Nemecka význam základne dlhodobo bagatelizujú a priamym otázkam na jej úlohu v dronovom programe sa vyhýbajú.

Podľa internetovej stránky Intercept, ktorá pôvodne slúžila ako platforma na zverejňovanie dokumentov získaných Edwardom Snowdenom, zohráva základňa v Ramsteine ústrednú úlohu pri riadení útokov dronov na Blízkom východe, v Afganistane a v afrických krajinách.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #drony