Tisíce ľudí protestovali proti zbúraniu starých domov v Belehrade

Viac ako 5 000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Belehradu v rámci série protestov, vyvolaných zbúraním bloku domov v obľúbenej časti mesta, kde investori zo Spojených arabských emirátov plánujú výstavbu moderného komplexu.

12.06.2016 08:53
srbsko, protest, Foto: ,
Protest proti zbúraniu bloku domov v obľúbenej časti mesta, kde investori zo Spojených arabských emirátov plánujú výstavbu moderného komplexu.
debata

Agentúra AP uviedla, že rozhnevaní obyvatelia požadovali odstúpenie starostu Sinišu Maliho a potrestanie osôb zodpovedných za udalosť z apríla, keď skupina maskovaných mužov počas noci zdemolovala budovy pri nábreží rieky Sáva. Niektorí z demonštrantov mali na hlavách kukly v narážke na okolnosti tohto incidentu, zatiaľ čo iní na seba upozorňovali klaksónmi a píšťalkami.

Protesty proti kontroverznému búraniu sú podľa AP výzvou pre srbského premiéra Aleksandara Vučiča, ktorý pod nátlakom priznal zapojenie belehradských mestských orgánov, nemenoval však nijaké osoby. Vučičova Srbská pokroková strana sobotňajšiu demonštráciu označila za „cirkus“ organizovaný opozičnými zoskupeniami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Belehrad