Nemecká polícia pre vyhrážky chráni zákonodarcov tureckého pôvodu

Nemeckým zákonodarcom tureckého pôvodu, ktorí sa minulý týždeň podieľali na formálnom uznaní arménskej genocídy, sa vyhrážajú zavraždením a sú preto pod policajnou ochranou. Agentúra DPA o tom informuje s odvolaním sa na článok nemeckého nedeľníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

12.06.2016 09:25
debata (5)

Spolkový kriminálny úrad sa podľa DPA nechcel uviesť podrobnosti a jeho hovorkyňa povedala iba to, že bezpečnosť poslancov Spolkového snemu je zaisťovaná podľa aktuálnej situácie. Verejnoprávna televízna stanica ZDF informovala, že poslanci sú pod policajnou ochranou od soboty.

Polícia už predtým zvýšila svoju prítomnosť v mieste bydliska poslanca Cema Özdemira, predsedu nemeckých Zelených a jedného z iniciátorov uznesenia Bundestagu o uznaní arménskej genocídy, ktoré pobúrilo Turecko.

Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne odporučilo 11 poslancom tureckého pôvodu, aby sa nateraz vyhýbali cestovaniu do Turecka, keďže podľa neho nie je možné zaručiť ich bezpečnosť. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan týchto zákonodarcov pred niekoľkými dňami tvrdo skritizoval, pričom ich označil za „predĺženú ruku“ teroristickej Strany kurdských pracujúcich a povedal, že ich krv je „skazená“.

Nemecký zákonodarný zbor prijal sporné uznesenie minulý týždeň i napriek varovaniu Erdogana, že sa to prejaví vo vzťahoch medzi Ankarou a Berlínom. Turecko v tejto súvislosti povolalo svojho veľvyslanca v Nemecku na konzultácie do vlasti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #genocída #Arménsko