Maduro sa na odchod nechystá, Venezuelčania hladujú

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nepripúšťa možnosť, že by sa mohlo ešte tento rok uskutočniť referendum o jeho odvolaní z funkcie, ako požaduje opozícia. Podľa jeho sobotňajšieho vyhlásenia, ktoré citovala agentúra DPA, však v prípade splnenia príslušných podmienok budú môcť Venezuelčania hlasovať v priebehu budúceho roka.

12.06.2016 09:52
debata (90)
Venezuelský prezident Nicolás Maduro nepripúšťa... Foto: Reuters
maduro Venezuelský prezident Nicolás Maduro nepripúšťa možnosť, že by sa mohlo ešte tento rok uskutočniť referendum o jeho odvolaní z funkcie, ako požaduje opozícia.

„Opozícia chce, aby sa krajina ocitla v plameňoch, ale to sa jej nepodarí. Ak splnia podmienky, referendum sa uskutoční na budúci rok a bodka,“ povedal socialista Maduro, ktorého protivníci zozbierali státisíce podpisov za vypísanie ľudového hlasovania o jeho odvolaní.

Volebné orgány v piatok po vyše mesiaci potvrdili platnosť tejto petície a umožnili tým opozícii podniknúť ďalšie kroky smerujúce k referendu. Jedným z nich bude opätovné zbieranie podpisov, ktorých budú musieť byť tentoraz štyri milióny, čo zodpovedá približne 20 percentám oprávnených voličov.

Opozícia obviňuje vládne orgány zo zámerného zdržiavania postupu ohľadne referenda, čo súvisí s časovým obmedzením vyplývajúcim z ústavy. Tá totiž stanovuje, že v prípade odvolania prezidenta prostredníctvom referenda, ktoré sa neuskutoční viac ako dva roky pred skončením jeho funkčného obdobia, preberá funkciu hlavy štátu viceprezident. Najneskorším termínom, ktorý by umožnil predčasnú zmenu vedenia krajiny, je tak 10. január 2017.

Potraviny na prídel

Venezuelská socialistická vláda oznámila, že nedostatkové potraviny budú distribuovať zvláštne miestne výbory priamo jednotlivým rodinám. Potravinová kríza, pre ktorú stoja pred poloprázdnymi obchodmi dlhé fronty a opozícia zosilnela kritiku vlády, vyhnala v uplynulých dňoch do ulíc davy demonštrantov. Odporcovia prezidenta Nicolása Madura sa obávajú, že nový systém môže viesť k ich diskriminácii.

Venezuelčania márne čakajú pred obchodom v... Foto: Reuters, IVAN ALVARADO
venezuela Venezuelčania márne čakajú pred obchodom v Caracase.

Minister potravinárstvo Rodolfo Marco Torrés uviedol, že až 70 percent potravín v krajine budú distribuovať prostredníctvom vládou autorizovaných miestnych výborov, ktorých v krajine nedávno vzniklo takmer 16-tisíc. Vytvorili ich Madurovi stúpenci, ktorí sa stotožňujú s prezidentovou tézou, že súčasnú krízu zosnovali bohatí podnikatelia a opozícia podporovaná Západom, aby dosiahli jeho pád.

Vláda preto teraz v zahraničí nakúpila 115-tisíc ton základných potravín, ktoré dostanú priamo rodiny, ktoré sa zaregistrujú v distribučnom systéme. Výbory im potom budú prideľovať tašky s múkou, ryžou, olejom a ďalšími základnými produktmi.

Madurovi oponenti nový systém kritizujú s tým,... Foto: SITA/AP, Fernando Llano
Venezuela, Protest Madurovi oponenti nový systém kritizujú s tým, že ešte zhorší nedostatok jedla v obchodoch a zaistí jeho núdzové zásoby iba vybraným jedincom.

Na ropu bohatá Venezuela v súčasnosti zápasí s ekonomickými ťažkosťami – z veľkej časti v dôsledku náhleho poklesu cien tejto suroviny na svetových trhoch. Nespokojnosť Venezuelčanov s pomermi v krajine bola hlavnou príčinou porážky Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) na čele s Madurom v parlamentných voľbách z decembra 2015, keď opozícia prvýkrát po 17 rokoch získala v parlamente väčšinu.

Opozícia vyčíta socialistickým dedičom autoritárskeho prezidenta Huga Cháveza nielen biednu ekonomickú situáciu, ale aj popieranie princípov demokracie.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro