Iracká armáda bojuje s radikálmi 60 kilometrov od Mósulu

Iracké jednotky zaútočili na pozície radikálov z tzv. Islamského štátu (IS) južne od Mosulu. Podľa armádnych zdrojov agentúry Reuters sú jednotky 60 kilometrov od tohto severoirackého mesta, ktorého oslobodenie sa dlho pripravuje. Od mája sa bojuje o južnejšie položenú Fallúdžu a armáde sa tam po prvý raz podarilo zaistiť bezpečnú únikovú cestu pre civilistov. Pri náletoch v sýrskom meste Idlib zahynulo vyše 20 ľudí.

12.06.2016 17:37
irak, fallúdža Foto: ,
Mesto Fallúdža IS obsadil ešte skôr než Mosul a pred terajšou ofenzívou vnútri uviazlo 50-tisíc civilistov.
debata (5)

Boje hlásili z lokality Hadž Alí v blízkosti Mósulu. Irackých vojakov, ktorí sú vybavení tankmi a obrnenou technikou, podporuje medzinárodná letecká koalícia, ktorá bojuje proti IS. Vojsko postupuje proti IS aj v meste Fallúdža. IS je pod tlakom aj v Sýrii, najmä na severe v meste Manbidž.

Zo severosyrského mesta Idlib prišla správa o nálete, pri ktorom zahynulo vyše 20 civilistov. Podľa sýrskej organizácie ochrancov ľudských práv (SOHR) bomby zasiahli trhovisko a medzi mŕtvymi je najmenej päť detí. Za náletom sú podľa SOHR sýrske alebo ruské lietadlá. Na mieste je veľa ranených a konečný počet mŕtvych môže byť vyšší.

Boje o Hadž Alí sú podľa Reuters zrejme súčasťou príprav na ofenzívu proti Mósulu. Armáde sa zatiaľ podarilo získať niekoľko dedín na východnom brehu rieky Tigris. Do mesta Machmúr vojsko minulý týždeň dopravilo obrnenú brigádu vybavenú člnmi a stavebným materiálom, ktorý použije na vybudovanie mosta cez Tigris. Armáda sa chce dostať na západný breh rieky do Kajjáry, kde je hlavný stan IS. Je tam tiež letisko, ktoré by mohli využiť jednotky pripravujúce sa na boj v Mosule. Toto najväčšie mesto irackého severu tzv. Islamský štát obsadil bez boja v roku 2014 a potom začal postupovať do ďalších oblastí krajiny.

Úniková cesta z Fallúdže

Mesto Fallúdža IS obsadil ešte skôr než Mosul a pred terajšou ofenzívou vnútri uviazlo 50-tisíc civilistov. Pokúšali sa utekať rôznymi trasami, ale IS sa im v tom snažil zabrániť a na mnohých strieľal. Hovorca armády uviedol, že po prvý raz sa podarilo zabezpečiť únikovú trasu na juhozápadnej strane mesta. „Je to prvá úplne bezpečná trasa,“ povedal hovorca.

V sýrskom meste Manbidž sa podarilo arabskej a kurdskej koalícii, ktorá si hovorí Demokratické sily Sýrie (SDF), odrezať IS od prístupovej trasy k tureckej hranici. Boje sa začali 31. mája a podľa poslednej správy SOHR v nich prišlo o život najmenej 292 ľudí. V radoch IS je vyše 220 mŕtvych, SDF má 28 obetí a medzi civilistami je viac ako 40 obetí. V meste zostali tisícky civilistov, ktorých bojovníci IS do poslednej chvíle ohrozovali. Vydávali sa za bojovníkov SDF, vykrikovali ich heslá a masakrovali civilné obyvateľstvo.

V nedeľu sa podarilo podľa SOHR uniknúť 600 civilistom. „Asi 600 ľudí pešo utieklo a dostalo sa k pozíciám SDF pri južnom vjazde do mesta. Bojovníci koalície ich dopravili na bezpečné miesto,“ povedal Ramí Abdar Rahmán zo SOHR.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Fallúdža #IS #Idlib